Jegyzet

2023.10.30. 07:35

Egyre rosszabbul alszunk

A bennünket, magyarokat sújtó két legjellemzőbb nemzeti baj közül – az állandó, elkeseredett küzdelem az éhséggel és az álmossággal – az egyikből határozottan kezdünk kilábalni.

Szeri Árpád

Kardinális kérdés mindenki számára a jó alvás (Illusztráció)

Forrás: Shutterstock

Egy friss kutatás szerint ugyanis hazánkfiai és lányai egyre rosszabbul alszanak. Azaz, a korábbi időszakokhoz képest manapság esténként egyre nehezebben jön álom a szemükre. A vizsgálat szerint ennek több oka van. Közrejátszik a klímaváltozás és – bármennyire is meglepő – az óra átállítás is. Utóbbi hatását éppen most nyugtázhattuk, illetve érezhették meg azok, akik emiatt a megszokotthoz képest vagy korábban, vagy későbben keltek ki ágyukból. 

Mindenesetre, az említett okok mellett is találhatunk bőséggel olyan tényezőket, melyek megakadályozzák, hogy éjszakánként percek alatt Morpheusz – az álom görög istene – karjába dőljünk. Nagyon sokan éppen elalvás előtt gondolják át azt a sok kellemetlenséget, ami napközben történt velük. Ez a gyakorlat hibás, feltétlenül elkerülendő. Hiszen a lista olyan hosszú lehet, hogy összegzése eltarthat akár hajnalig is. A mellékhatások pedig újabb álmatlan éjszakákat eredményezhetnek. 

Vannak persze szerencsés alkatú álmatlanok is, akik este tízkor lefekszenek, reggel hatkor nagy nehezen elalszanak és fél hétkor már frissen, kipihenten ébrednek. A nagy többség azonban nem ilyen. Nemrég a televízióban is joggal panaszkodott egy megszólított személy, hogy milyen rossz alvó. Immár több, mint kilencven éve …


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában