Veteményes

2023.10.16. 10:29

Ezeket a kerti teendőket ne mulasszuk el ősszel!

A nyárnak vége ugyan, de remélhetőleg még sokáig élvezhetjük a szép őszi időt. Az októberi időszak ideális arra, hogy felkészítsük kertünket, növényeinket az előttünk álló hideg télre. Az alábbiakban a Praktiker szakértői adnak tippeket az őszi teendőkkel kapcsolatban.

Teol.hu

Fotó: Praktiker

Fontos őszi feladat a kerti növények metszése. Ezzel a művelettel amellett, hogy megszabadulhatunk az elhalt részektől, a kártevők és betegségek terjedését, szaporodását is megelőzhetjük. Jó alkalom mindez arra is, hogy hajtásválogatást is végezzünk, melyet növényeink tavasszal erőteljesebb növekedéssel fognak meghálálni. Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy a megfelelő eszközöket használjuk: egynyári, évelő növényekhez ugyanis kisebb, egyszerűbb metszőolló is megfelelő, míg a cserjékhez erősebb, akár 2 centimétert is átvágó metszőollót érdemes használni. Az ennél nagyobb cserjék, fák metszéséhez inkább ágvágót vagy fűrészt használjunk, míg a sövények esetében elektromos sövényvágóval érhetjük el a legszebb eredményt, a hagyományos sövényvágó ollónál ráadásul sokkal gyorsabban és egyszerűbben. A szeptemberi, októberi időszakban se feledkezzünk meg továbbá az őszi lemosó permetezésről.

Az őszi feladatok közé tartozik annak megtervezése is, a következő évben mit szeretnénk termeszteni házi veteményesünkben, a talajt ugyanis ennek megfelelően kell előkészíteni. Egy fűszerkert előkészítéséhez elegendő kisebb talajlazítás, míg a zöldségfélékhez mélyebb földforgatás, esetleg talajjavítás is szükséges lehet. Az idén 25 éves barkácsáruház szakértői szerint díszkert esetén érdemes a köztes területet mulccsal vagy fenyőkéreggel takarni: ezzel nem csak a tavaszi gyomok megjelenését gátolhatjuk meg, de megvédhetjük a növények töveit és a talaj felső részét az extrém külső környezeti hatásoktól, és mindemellett a kertünket is szebbé varázsolja a fenyőkéreg.

A koraőszi teendőkhöz szorosan hozzátartozik a lehullott levelek, ágak összegyűjtése és eltávolítása is: ezáltal a növények egyrészt elegendő fényhez és friss levegőhöz jutnak a rövidebb nappalok alatt is, másrészt ezzel a kártevők terjedésének is gátat vethetünk, és kertünk is esztétikusabb, rendezettebb látványt nyújt majd. A szeptemberi időszak arra is alkalmas, hogy felfrissítsük a pázsitot, az őszi magvetés ugyanis kedvezően hat a gyep minőségére, melyet műtrágyázással tovább fokozhatunk. Érdemes mindazonáltal a fűnyírónk vágási magasságát is feljebb állítani, tekintettel arra, hogy a nyár végével lelassul a fűszálak növekedése.
Védekezzünk a fagy ellen

Számos kerti növény ellenáll a téli mínuszoknak, a mediterrán és kevésbé fagytűrő növények esetében azonban célszerű gondoskodnunk a megfelelő fagyvédelemről: a kisebb, kaspóba vagy dézsába ültetett növényeket a hidegebb idő beköszöntével vigyük be fagyvédett helyre, a nagyobb növényekhez pedig számos takarófóliát vagy -szövetet használhatunk. A Praktiker tapasztalatai alapján az egyik legnépszerűbb takarási mód a szövetes védelem, melynek nagy előnye, hogy átereszti a levegőt és a vizet, így hozzájárul ahhoz, hogy a betakart növények ne száradjanak ki. A dézsás növényeket speciális takarófóliákkal, szövetekkel is óvhatjuk a fagytól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában