Hajdan

2023.10.14. 18:00

Hirtelen haragjában vasvillával ölte meg a férfit, 3 évet kapott

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: Shutterstock

100 ÉVE a bölcskei gyújtogatók halálbüntetéstől való megmeneküléséről közölt terjedelmes beszámolót a Tolnamegyei Ujság 1923. október 20-i száma.  „Ifj. Szili Mihály bölcskei legény, ifj. Kósa József és Bors János ottani lakosok felbujtására felgyújtott egy szérűt, amely teljesen elhamvadt. A tetteseket letartóztatták és a törvényszék rögtönítélő bírósága elé állították. A statáriális tanács Fejős Imre kir. törvényszéki tanácselnök vezetése alatt angusztus 19-én kiszállott Bölcskére és a helyszínén két napig tartó tárgyalás után kötél általi halálra ítélte őket. A bíróság az ítélethirdetés után kegyelmi tanáccsá alakult át és mind hármukat kegyelemre ajánlotta. E hó 17-én érkezett Szekszárdra a kormányzó kegyelme, amely Szili büntetését 10 évi, a felbujtó Kósa és Bors halálos ítéletét 15 évi fegyházra változtatta át.”

100 ÉVE halálos végű szóváltásba keveredett egymással két személy – írta meg a tragikus történetet a Tolnamegyei Ujság 1923. október 20-i száma. Laták István földmíves Bartal-pusztán összeveszett Sós Dániellel, akit a szóváltás hevében egy vasvilla nyelével fejbeütött. Sós ennek az ütésnek a következtében meghalt. A boncolás adatai kiderítették, hogy a halál azért következett be, mert Sósnak rendkívül vékony volt a koponyája, amely az ütés következtében összetört. A szekszárdi törvényszék Laták Istvánt halált okozott súlyos testi sértésért 3 évi fegyházra ítélte. A vádlott az ítélet ellen fellebbezett.” 

100 ÉVE „Póta Jánosné bogyiszlói lakost, akinek combján lőfegyvertől eredő seb van, beszállították a szekszárdi kórházba” – írta meg a Tolnamegyei Ujság 1923. október 20-i száma. „Az asszony előadása szerint az ura revolverből rálőtt és ez okozta a sérülést.”

Hajdan című sorozatunk korábbi írásait ide kattintva olvashatja el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában