Beláthatatlan következmények

2023.10.18. 11:21

Poloska invázió fenyeget bennünket

Igazán nem lehet egy szavunk se, nagyon szép őszi napok vannak mögöttünk és – ahogy az előrejelzés mutatja – még előttünk is.

Mauthner Ilona

Amit most elrontunk, annak a következményei beláthatatlanok (Illusztráció: Shutterstock)

Az embernek kedve támad kimozdulni a lakásból, sétálni, kirándulni, vagy csak úgy üldögélni a padon és nézni a sárgás, barnás, vöröses leveleket. Igazi őszi idill. De ahogy felmelegszik a levegő húsz fok környékére – mint egy Hitchcock filmben – mindez horrorrá változik.

Elképesztő mennyiségű poloska kerül elő. Nekem a Madarak című film jutott eszembe róla. Ellepnek, rám ugranak, a ruhámra, hajamra szállnak, a falakat is beterítik. Az ember menekülne előlük, de nem tud, bemennek utánunk a lakásba is.

A szakemberek azt mondják, erre fel kell készülni, mármint arra, hogy olyan rovarokkal, vírusokkal, betegségekkel is találkozunk majd a jövőben, melyekről addig csak hallottunk. 

Megtapasztaljuk, hogy milyen kicsi is a Föld, amelyen élünk. Hozzuk, visszük gyümölcsökkel, zöldségekkel, különböző szállítmányokkal a világ egyik végéből a másikba az addig ismeretlen rovarokat, lényeket.

Nagy tehát a felelősségünk, amit most itt elrontunk – gazt, limlomot égetünk, a lefolyóba öntjük az elhasznált étolajat, szennyezzük a környezetünket a sok műanyaggal – annak a következményeit nem csak mi szenvedjük el, hanem egy másik földrész lakói is. És fordítva is így van ez. Mindenki csak egy kicsit ront a helyzeten, a végeredmény pedig beláthatatlan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában