TV-ajánló

2023.10.11. 11:37

Juci bácsi, az imaház lelke

A Juci bácsi című magyar dokumentumfilm igaz történet, Gláser Jakabról (közismert beceneve: Juci bácsi) szól. A szülei Lengyelországból bevándorolt ortodox zsidók voltak. Édesapja is alapítója volt Budapesten, a Józsefvárosban működő stíbelnek, vagyis „lakászsinagógának”, ami több mint száz éve működik. 

Brunner Mónika

Egy képkocka a filmből, Gláser Jakab, azaz Juci bácsi.

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség honlapján szerepel, hogy a fővárosi Teleki László tér 22. alatti bérház udvarából nyíló stiebel, jelenleg az ország egyetlen szefárd rítusú ortodox imaháza, az úgynevezett „csortkovi” zsinagóga. Az imaház a mai Ukrajna területén található Czertków (Csortkov) városkáról kapta nevét, ugyanis onnan származhattak el az imaházat alapító haszidok. A lakóház földszintjén berendezett egyszerű imaházba körülbelül ötven férfi és harminc nő fér el, egymástól függönnyel elválasztva. 

Eleinte főleg a piaci árusok látogatták az imaházat, majd a háború után, amikor a kereskedők temploma és a Zsib­árus házban (Budapest, Magdolna u. 44.) működő zsinagóga megszűnt, azoknak a maradék közössége is ebbe az imaházba kezdett járni. A mindennapos imádkozás mellett minden hónap végén tartottak Szombatbúcsúztató halvacsorát, azaz sálesüdeszt.

Juci bácsi, M5, 23.15. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában