Finomságok

2023.10.28. 13:12

Klasszikus töltött káposzta az ősz ínyencsége

Itt az ősz, és vele együtt a sütőtökös, diós, káposztás, almás, fahéjas finomságok szezonja.

Brunner Mónika

Illusztráció.

A vitamindús, energiát adó ételek szezonja, hiszen ilyenkor a szervezetünknek nem árt egy kis támogatás annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen egészséges működése, na és persze megőrizze vitalitását is.

A klasszikus töltött káposzta szezonális fogás, tartalmas, igazi őszi ínyencség. Az elkészítési ideje nagyjából százhúsz perc. Négy adag hozzávalói a töltelékhez: 10 dkg rizs, 1 kg darált sertéscomb, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt fekete bors, pirospaprika. 

A káposztához: 1 fej savanyú káposzta, füstölt bordaszél, olaj, 2 ek. liszt, pirospaprika, 2 ek. tejföl.

Elkészítés

 

A töltött káposzta töltelékéhez a rizst megmossuk, hozzáadjuk darált sertéshúst, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát, majd óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.
A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 

Két-három nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Körülbelül hetven-nyolcvan perc alatt fő meg (az idő a hústól is függ).
Ha megfőtt a töltött káposzta, rántást készítünk hozzá. Ehhez kevés olajat hevítünk, a lisztet megpirítjuk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, és két evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit adunk hozzá, hogy körülbelül egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és összeforraljuk.

Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk az ízletes fogást. 

Forrás: Mindmegette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában