Most érik, sárgul a fákon a birs

2023.10.04. 14:00

Lekvár, pálinka is készülhet belőle, és gyógyhatása is van

Beérett a birs, szépen sárgul a fákon, és már a hideg is megcsípte, hiszen az elmúlt hajnalokon lehűlt a levegő.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Nagyanyáink a szekrény tetején illatosításra használták a birsalmát, és birsalmasajtot készítettek belőle, a modern háziasszonyok salátának, levesnek, kompótnak és köretként is tálalják. Szerencsére újra egyre divatosabb ez a gyümölcs. Azt mondják a vidéki emberek, ahol a szőlő megterem, ott a birs is jól érzi magát. Tolna megyében van szőlőültetvény bőven, ennek ellenére birsből csupán egy-egy fát ültetnek.

– A nagymamám így ősz tájékán mindig készített birsalmasajtot és lekvárt – mondta a szekszárdi Simon Éva. Pár évvel ezelőtt arra kértem a férjemet, aki kertész, vásároljunk mi is pár birsfát a kertünkbe. Most négyévesek a növények, és mindegyik tele van gyümölccsel.

A szomszédaink megcsodálták, milyen szép nagyok a birsalmák. Mi az ültetést követően minden év tavaszán megtrágyáztuk a fák környékét, bizonyára azért lettek ilyen szépek. Most, hogy én is nagymama lettem, örömmel készítem el minden karácsonyra a birsalmasajtot – mesélte Éva.

A birsalma és birskörte világos húsa nyersen kevésbé élvezhető, megfőzve vagy megsütve azonban a gyümölcs sötétrózsaszínes lesz, és isteni finom. A birs olajos héja általában nagyon vastag, cserében viszont fantasztikus illata van. A birs hűvös helyen hónapokig eláll. Kiváló kompótot, lekvárt, birsalmasajtot, sőt még pálinkát is lehet belőle készíteni.

A birsnek számos kiváló élettani hatása van. Pektintartalmának köszönhetően leköti a méreganyagokat, ízületi fájdalmakban szenvedők egyenek mindennap birset. Nyákoldó, nyugtató hatású a levéből készült főzet. A népi gyógyászat az egész magokat köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Emésztési problémák esetén is jól használható.

A birsalmasajt receptje

A birsalmákat tisztára mossuk, erre kiváló megoldást jelent egy körömkefe. Kivágjuk a hibás részeket, és egészben feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. A főzési idő körülbelül 30 perc. Amikor puhára főtt, eltávolítjuk a nem kívánt részeket, magházat, azután összeturmixoljuk, és újra feltesszük főni a cukorral (egy kiló péphez 70 deka cukrot számolunk, de függ attól is, mennyire érett a birs), és legalább negyedóráig lassú tűzön főzzük.

Ha azt szeretnénk, hogy keményebb legyen a sajtunk, akkor nem árt, ha zselésítő port is teszünk bele. Az aromája és a színe miatt rakhatunk bele egy evőkanál citromlevet, fahéjat is. A sűrű masszát nem túl forrón fóliával kibélelt őzgerincformába öntjük, és hagyjuk dermedni legalább két napot. A formából kiborítva egy sütőpapírra tesszük, hagyjuk szikkadni, amíg ki nem szárad, közben megforgatjuk. Alufóliába csomagolva akár karácsonyig is eláll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában