Filléres csodaszer

2023.10.18. 15:37

Mi mindenre jó a sütőtök héja?

Míg a banánhéjnak a kertészkedés során való felhasználásáról szóló cikkekkel lassan Dunát lehet rekeszteni, annál kevesebb szó esik a kevésbé egzotikus és hivalkodó sütőtökről.

Mauthner Ilona

Sütőtök illusztráció

Forrás: MW

Pedig ennek a zöldségnek a héja is kész kincs lehet a kertészek számára. A talaj gazdagításától kezdve egészen a kártevők elleni védekezésig több különböző módon lehet felhasználni, ráadásul a nagy őszi sütőtökszezonban gyakorlatilag folyamatosan kéznél is van.

A benne rejlő tápanyagoknak köszönhetően pedig felveszi a versenyt az elmúlt időszak sztárjával, a banánhéjjal is - olvasható a Balcony Garden weboldalán.

A sütőtök héja a banánhéjhoz hasonlóan káliumban gazdag, 100 grammonként körülbelül 550 milligrammot tartalmaz. A kálium pedig létfontosságú a növények egészségéhez, mivel elősegíti a virág- és gyümölcsfejlődést, javítja a szárazsággal szembeni ellenálló képességet, és fokozza a növények általános életerejét. A komposztált sütőtökhéj kerti talajba való keverése jelentősen növelheti az olyan növények gyümölcstermését, mint a paradicsom, a paprika és a sütőtök, de jótékony hatással lehet az olyan virágzó növények számára is, mint a rózsa és a hibiszkusz, mivel biztosítja a virágzás bőségét.

A tökhéj műtrágyaként való alkalmazásához azt kisebb darabokra kell vágni, ezzel is felgyorsítva a bomlási folyamatot. Növényenként 2-3 maréknyi héjdarabra van szükség. Egy másik megoldás lehet a tökhéj alapos kiszárítása után annak porrá őrlése, majd vízzel való elkeverése. 4 literenként 2-4 evőkanálnyi porra van szükség, és a folyadékot 24 órányi állás után le kell szűrni. Az így kapott folyadék tápanyagokban gazdag trágyaként használható a növények számára.

A sütőtök héja olyan vegyületeket tartalmaz, mint a cucurbitacin, amelyek természetes riasztóként működhetnek bizonyos kerti kártevőkkel szemben. Ha az ember komposztált tökhéjat helyez a növények töve köré, azzal elriaszthatók az olyan kártevők, mint például a levéltetvek, az uborkabogarak és a tökbogarak, de távol lehet vele tartani a növényektől a hangyákat és a csigákat is. Egyes kertészek emellett úgy vélik, hogy a sütőtökhéjban található cucurbitacin vegyületek hozzájárulhatnak a közeli növények betegségekkel szembeni ellenálló képességéhez.

Aki a sütőtök héját beépíti a kertészeti gyakorlataiba, az nemcsak a talaját gazdagítja, hanem egészségesebb növényeknek, nagyobb terméshozamnak és környezettudatosabb kertnek is örülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában