Hobbi

2023.10.28. 13:07

Novemberben is akadnak teendők a kertben

Egy igazi kertész a novemberi ködös időben sem pihen, és készen áll a következő időszak kerti munkáira. A november a kert télre való felkészítéséről szól. Ha vannak cserépben nevelt növényeink, amik átvészelik a telet, érdemes a kaspók alá tenni néhány téglát.

Brunner Mónika

Fotó: MW

A felesleges víz így nem áll meg a növény alatt, hanem elszivárog a tégla repedésein keresztül. Ez védheti meg növényünket a teljes átnedvesedéstől.
No de lássuk, milyen kerti munkák is esedékesek még ebben az időszakban?

Novemberi gyümölcsfaültetés: a folyamatot novemberben is elvégezhetjük még, a folyamat ugyanaz, mint tavasszal, csak arra ügyeljünk, hogy mindig megfelelően tömörítsük a talajt. De azt is megtehetjük, hogy csak az ültetőgödröt ássuk ki, szórunk bele némi szerves trágyát, és hagyjuk állni tavaszig. Így egy tökéletes, tápanyagokkal jól átitatott ültetőgödör várja majd új lakóját tavasszal.

Őszi metszés: több gyümölcsfának is hasznos az őszi metszés. Ilyen például az almafa, ami a nyár során rengeteg függőlegesen felfelé növekvő vízhajtást hoz. Ezeket célszerű tőből kivágni, mert csak elvonják az életerőt a növénytől.

Takarás a növények védelméért: sok érzékenyebb, mediterrán származású növény, mint a füge vagy a különböző évelő fűszernövények nagyon meghálálják, ha télire kapnak egy kis takarást. Szerezzünk be szalmát, és takarjuk be vele növényeink tövét! A szalmaszálak közt lévő levegő szépen tartja majd a hőt, megóvva növényeinket a komolyabb hidegek során.

Az év utolsó fűnyírása: ősszel a gyepen hetekig otthagyott levelek elveszik a fényt és könnyen száraz, barna foltok alakulhatnak ki, beindulhat a mohásodás. Utoljára novemberben érdemes füvet nyírni. Ilyenkor ne nyírjuk a füvet négy-öt centiméternél rövidebbre, mert a hosszabb fű jobban tudja hasznosítani a napfényt.

Virágos növények felszedése, cserepesek beköltöztetése: fokozatosan szedjük fel azokat a virágos növényeket – dáliát, kánnát, gladióluszt, gumós begóniát –, amelyek nem bírják a fagyot. A gumókat, hagymákat télire raktározzuk el, például egy jól levegőző ládában a pincébe.

Forrás: Lakáskultúra/Teol

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában