Hőlégballon Bajnokság

2023.10.08. 11:38

Őcsényben emelkedtek fel a színes égi gömbök

Majd fél évszázaddal ezelőtt, 1976 novemberében az őcsényi repülőtérről emelkedett a magasba Magyarországon, egyben az egész szocialista blokkban először hőlégballon.

Szepesi László

A szerző fotója

A napokban pedig itt rendezték meg a 42. Magyar Hőlégballon Nemzeti Bajnokságot. A vasárnapig tartó versenyen tizennégy pilóta indult, egy osztrák és tizenhárom magyar. Szombaton estefelé volt az utolsó felszállás. Terveztek ugyan programot vasárnapra is, de az előrejelzések szerint a motor nélkül, csupán a szelek szárnyán repülő légijárműveknek ehhez nem kedvező az időjárás, ezért ezt a felszállást le is mondták..

A szombati cél a repülőtér egy kijelölt pontja volt, ezt kellett megközelíteni, s a közepébe, vagy a közepéhez legközelebbre dobni két markert – így nevezik az igazoló jeleket.

A szerző fotója

A felszálláshoz mindenki maga választhatott helyet. A résztvevők közül legtöbben Őcsénytől nyugatra, a vasút és a sztráda között, a nemrég learatott kukoricatábla mentén sorakoztak fel. Kis léggömbök emelkedtek a magasba, mutatva, merre fúj a szél. Majd a csapat hamarosan felkerekedett, s jó fél kilométert nyugatra mentek. Azt a helyet kedvezőbbnek vélték.

Megkezdődtek az előkészületek. Az utánfutóból kikerült a ballon, s a kosár, a szélirányba kiterített hatalmas textilzsákba jókora ventilátor fújta a levegőt, majd mikor a ballon hasasodni kezdett, begyulladt a gázláng, s a földön fekvő óriási színes lufi egyre feljebb emelkedett. Aztán megemelte a kosarat, s a pilóták elindultak a cél felé. 

A szerző fotója

Egymást követték a színes égi gömbök, fel a magasba, majd kezdtek ereszkedni, s a repülőtér déli oldalán lévő célkeresztnél, aki tudta, mert a közelébe ért – nem mindenkinek sikerült – ledobta a két markert, s mire beesteledett, már landoltak a hőlégballonok. 

A verseny eredményéről itt olvashat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában