Isten éltesse!

2023.11.24. 20:27

A 90 éves Braun Jánosnét köszöntötték Pakson

Braun Jánosnét köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából az önkormányzat nevében Szabó Péter polgármester pénteken.

Gazsó Rita

Braun Jánosnét Szabó Péter polgármester köszöntötte kilencvenedik születésnapja alkalmából

Fotó: Molnár Gyula

A szépkorú ünnepelt, Szüsz Katalin györkönyi sváb családban látta meg a napvilágot 1933. november 25-én. Szüleinek szódagyára volt, illetve cséplőgépet üzemeltettek a településen. Kati néni az elemi iskola után Sopronban járt mérnöki képzésre, de nem fejezte be, hazatérve beiskolázták gyapotszedő tanfolyamra. Braun Jánoshoz 1953-ban ment férjhez. A következő évben Paksra költöztek, a Villany utca végén laktak a Népfürdővel szemben. 

Két gyermek, négy unoka és öt dédunoka veszi körül

A család megmenekült a kitelepítéstől, Kati néni régen még a férjével is beszélt németül, de amióta egyedül van, sokat kopott a nyelvtudása. Férje targoncás volt a konzervgyárban, rövid ideig Kati néni is ott dolgozott, majd több mint egy évtizedig a házukkal szemközti Népfürdő épületében, aztán a Tolna megyei Víz és Csatornamű Vállalat paksi székhelyén, a vízműtől vonult nyugállományba. Két gyermekük született, egy fiú és egy lány, négy unoka és öt dédunoka van a családban, és úton van a hatodik.

Családi körben múlt héten ünnepelték meg Kati néni születésnapját
Fotó: Molnár Gyula

Braun Ákos világbajnok dzsúdóedző unokájánál ünnepelték

Kati néni férje több infarktus után, 2013-ban, nem sokkal a gyémántlakodalmuk után hunyt el. Ezután Kati néni eladta a Villany utcai házat és egy kis lakásba költözött. Szeret olvasni, keveset tévézik, korán fekvő típus. Vasárnap még megfőz magának, de hétköznap már viszik neki az ebédet. A lakásból ritkán mozdul ki, a bevásárlásban gyermekeire, unokáira támaszkodik, akik gyakran látogatják. A születésnapi családi ünnepséget világbajnok, dzsúdóedző unokájánál, Braun Ákosnál tartották meg az elmúlt hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában