Nem könnyű a választás

2023.11.24. 14:00

A nagy csokimikulás-teszt avagy melyik Mikulást is szeressem?

Szerkesztőségünkbe már betévedtek a csokimikulások, mi pedig önfeláldozó módon mindet megkóstoltuk. De csak azért, hogy megkönnyítsük olvasóink dolgát. Hiszen nem könnyű választani, amikor az üzletek polcairól több száz Télapó tekintete szegeződik a vásárlóra.

Révészné Hanol Erzsébet

Ember legyen a talpán, aki tudja, melyik csokifigurát válassza.

Fotó: Mártonfai Dénes

A boltokat már hetekkel ezelőtt megszállták a csokimikulások. Gombóc Artúr után szabadon, van itt kerek csokoládé, szögletes csokoládé, hosszú, rövid, tömör, lyukas, édes, keserű... Szóval ember legyen a talpán, aki tudja, melyiket válassza. Az pedig némiképp luxusnak tűnik, hogy mielőtt a Nagyszakállú csoki mása a gyerek tisztára suvickolt (vagy sárosan maradt) cipőjében kötne ki, végigkóstolja az ember a teljes sort. Ebben a nagy dilemmában szeretnénk olvasóink segítségére lenni azzal, hogy önfeláldozó módon próbára tettünk néhány figurát. Van közöttük olcsóbb, kevésbé ismert darab és az ára alapján prémium kategóriába tartozó is. Az értékelésnél figyelembe vettük nemcsak az ízt, hanem azt is, mennyire megnyerő a Mikulás megjelenése, megbízható az ábrázata, és hogy az ár-érték arányt tekintve érdemes-e levenni a polcról. De lássuk az ízelítőt adó menüsort!

Olcsón is van jó csoki

Némi kétkedéssel fogtam kezembe a Klett Mikulás-csokifigurát. Bár az alig 300 forintos árával az alacsonyabb árkategóriát képviselő tejcsokoládé alak nem szolgált rá erre: kellemes, de az árához illően nem hivalkodó megjelenés – ezt ugyan ellensúlyozza az aranyszínű zsák – és barátságos tekintet. És mindez részletgazdagon visszaköszön azt követően is, hogy lekerül a csomagolás. Szóval ne legyünk előítéletesek, a Mikulás sem az! 
És akkor jöjjön a lényeg! Illat alapján jót ígér az áru, de akármilyen óvatosan is szeretne az ember letörni egy darabot, a csoki morzsálódik. De ez legyen a legnagyobb baj. Mivel nem voltak nagy elvárásaim a kóstolás előtt, pozitív csalódás ért. Van ugyan egy kis kávéra emlékeztető ízhatás a csokoládéban, ám ez sem tudott visszatartani attól, hogy mielőbb eltüntessem az utolsó morzsáig.

Tibi maximális teljesítményt nyújt

A csokifigura csomagolásának grafikája igen egyszerű, alkotója nyilván nem ezzel a művel akarta elérni művészi teljesítménye csúcsát. Viszont kedves, barátságos bácsika benyomását kelti, tehát a célját maradéktalanul elérte. A szerény külső viszont igencsak becses belsőt takar. A sztaniol alatt rejtőző csokoládéfigura kellemesen roppanós az első harapásra, és máris érezzük a hamisítatlan, jellegzetes Tibi aromát: édes, de nem annyira, hogy az már túlzás legyen. Összegezve a tapasztaltakat elmondható, hogy az ár-érték arányt tekintve a Tibi Mikulás 100 százalékos teljesítményt nyújt alig 400 forintért.

A kedves tekintet pókerarcot rejt

A polcról egy aranyos Mikulás köszön vissza a Boci csoki csomagolásán, azt kibontva azonban csalódáskeltő a látvány. Sok hangsúlyt nem fektetett a gyártó az idős bácsi ábrázolására, gyakorlatilag próbababára hasonlító, arc nélküli alak „néz vissza” ránk. Amit a kreativitásnál megspóroltak, azt belefektették az alapanyagba. A zsugorfláció még nem érte el a terméket, masszív, de a szájban könnyen oldódó csokit kapunk az áráért. A tömörsége miatt törésnél és harapásnál sem roppan össze apró darabokra, így a földről sem kell összeszedni a morzsákat, ami ebben a gazdasági helyzetben nagy előny.

Illusztráció.
Fotó: Mártonfai Dénes

Milka Mikulás, avagy a totális csoki

Már külcsín szempontjából is sokat ígérő a Milka Mikulás. A fehér szakállú Télapó ugyanis sokat sejtetően kacsint a fogyasztóra és ember legyen a talpán, aki képes ennek a hívogató invitálásnak ellenállni. Úgyhogy pár másodperccel később a figura feje máris nyelvünk ízlelőbimbóit stimulálta. A tejcsoki hozta a formáját, lágyan olvad a szájban és kellő édességgel rendelkezik; de ami az előnye, egyúttal a korlátja is, hiszen ennél többet nem ad, nincs például extra ízesítése, nem rendelkezik némi citrusos adalékkal, ami pedig nem ártana annak, aki a csokiélményen túl egyébre, valami erősebb és összetettebb flash-re vágyik. De ne legyünk telhetetlenek, aki édesszájúként a nagyon-nagyon csoki érzése elkötelezett szerelmese, az nem fog csalódni. Hölgyek számára tehát garantált a boldogsághormon felszabadulása és ez igazán megér egy ötszázast, jó magyar forintban.

Illata csodás, íze mesés

Ami a Lindt Mikulás csomagolását illeti, ábrázata a klasszikus jótevőjé. Az arcán enyhe mosoly, talán mert a csengettyűnek álcázott erényöve lecsúszott a derekára, és csiklandozza, vagy csak örül annak, hogy tele van a puttonya. 
A lemeztelenített figura is rendben van, szemérmesen lehunyja a szemét, tudván, hogy az illata csodás. Az íze meg mesés. Hiába, a márka termékei nem éppen olcsóságukról híresek, de nemcsak a pénztárcánk tartalma olvad sebesen, hanem az ellenállhatatlansága miatt leharapott mikulásfej is a szánkban. Így aztán ha mohó az ember, a közel ezernégyszáz forintos élmény jó, ha egy percig tart.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában