A tél legfontosabb gyümölcse

2023.11.12. 09:07

Dióból kevés termett egész Európában

Nem csak Tolnában, de Magyarországon, sőt az unióban is kevesebb diótermés lett a vártnál. Franciaországban az aszály miatt visszaesett a termés mennyisége, míg Romániában, Spanyolországban és Olaszországban a termelés szinte változatlan maradt. Az import várhatóan 11 százalékkal 300 ezer tonnára emelkedik, elsősorban a fellendülő keresletnek köszönhetően.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ukrajnában a tavaly betakarított 85 ezer tonnát követően az idei évre 80 ezer tonnás termést valószínűsítenek. Míg a világ egyik legjelentősebb dióimportőrénél, a várhatóan 115 ezer tonnás behozatallal kalkuláló Törökországnál a tavalyi 67 ezer után idén 70 ezer tonnás mennyiséget prognosztizálnak.

Tolna megyében egyébként kétszáznegyven hektáron található dióültetvény. A nagyobb ültetvények elsősorban árutermelésre létesültek. Ezek termését csak akkor lehet megfelelő haszonnal értékesíteni, exportálni, ha az előírt minőségi elvárásoknak megfelelnek. Ez többek között csak akkor lehetséges, ha a diófát károsító betegségek ellen szakszerűen tudnak védekezni. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a betegségek felismerése, mondta dr. Gabi Géza szekszárdi agrárszakmérnök.

Idén tehát kevés dióra számíthatunk, ez pedig azt jelenti, hogy megkérik az árát a termelők. Bizonyára a magas ára ellenére is sokan megvásárolják, hiszen a dió magas zsírtartalmát 85 százalékban „hasznos” zsírok, telítetlen zsírsavak teszik ki, amelyek jót tesznek a szívnek, csökkentik a koleszterinszintet és az inzulinrezisztenciát.

A dió emellett számottevő Omega3-forrás is, amelynek köszönhetően még hatékonyabban járulhat hozzá a különböző szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Magas antioxidáns-tartalma miatt pedig a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében lehet jelentősége. A sok hasznos tulajdonsága mellett pedig nagyon finom sütemények alapanyaga is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában