Ellenőrzést tartott a Nébih a vásáron

2023.11.12. 08:04

Éveket veszíthetünk, ha spórolunk a facsemetéken

Most van az őszi telepítések ideje, a termelők azt mondják, hogy az ősszel elültetett gyümölcsfák sokkal életképesek a tavaszi ültetéseknél. A téli, csapadékosabb időszak nagyon jó hatással van a gyökeresedésre. Tavasszal pedig hamar beindul a vegetáció. A szabadgyökerű fák számára különösen előnyös az őszi ültetés, hiszen a lombhullatás után a növény sokkal jobban meggyökeresedhet. Ezt a helyzetet használják ki a facsemetéket árusítók is.

Mauthner Ilona

Forrás: Shutterstock

A Nébih  november elején több helyszínen is ellenőrzést tartott, így például 2-án, az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron, melynek során több mint ezer nem megfelelő gyümölcsültetési anyag megsemmisítése mellett több esetben a helyszíni értékesítés betiltására is sor került. 

Az ellenőrök jellemzően a szaporítóanyag értékesítése, a szőlő- és gyümölcs, valamint a dísznövényültetési anyagok címkézése, továbbá a szaporítóanyagok származását igazoló dokumentumok kapcsán tártak fel szabálytalanságokat - írja a Nébih. 

A legproblémásabb - az ellenőrzés során megsemmisített - tételek a fekete ribiszke fajból származtak. A szakemberek több esetben is azzal szembesültek, hogy az árusok magnóliaként vagy piros ribiszkeként kínálták a fekete ribiszkét.

A gyümölcsoltványok esetében az almatermésűek (alma, körte, birs) és a csonthéjasok (szilva, meggy, cseresznye, kajszibarack és őszibarack) csoportjában, a dísznövényültetési anyagoknál pedig a rózsatövek esetében történtek szabálytalanságok.

Számos esetben teljesen hiányzott a címke, ami a szaporítóanyag azonnali megsemmisítését vonta maga után.  A hatóság - ellenőrizve annak végrehajtását - a jogsértő állapot megszüntetésére kötelezte a forgalmazókat.

A rózsatövek esetében is jellemző volt a tövenkénti fajtamegjelölés hiánya. Sok esetben mindössze egy-egy nagyobb mennyiségű rózsatőre voltak utólagosan színes képek rögzítve, továbbá vagy hiányoztak a származást igazoló dokumentumok is, vagy legfeljebb csak összefoglalóan „rózsa”, „rózsatő” megnevezést tartalmaztak.

A szőlők esetében a kötegelt ültetési anyagon előző évi hatósági címke nem rendeltetésszerű és a jogszabálynak nem megfelelő felhasználását állapították meg az ellenőrök. A konténeres anyag esetén pedig hiányos adattartalmú címkét találtak a szakemberek.

Nem érdemes tehát spórolni a gyümölcsfacsemetéken, mert évek mehetnek rá, mire rájövünk, hogy a megvásárolt fácskán nem lesz gyümölcs, vagy nem olyan, mint amit szerettünk volna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában