Tippek

2023.11.12. 07:30

Felkészülés a hideg évszakra: téliesítsük a teraszunkat!

Benne vagyunk az őszben, lassan téliesre fordul az idő, egyre rövidebbek a nappalok, a hőmérő higanyszála pedig egyre lejjebb kúszik.

Teol.hu

Képünk illusztráció

Forrás: MW

A napozással töltött időre és a grillpartikra már csak a teraszon látható naptej- és zsírfoltok emlékeztetnek. Ha jövőre is élvezni szeretnénk a terasz nyújtotta kényelmet, fontos, hogy ezektől megszabaduljunk, és megfelelően téliesítsük a területet. A fateraszokkal ellentétben a fa-műanyag kompozitból készülteket nem kell állagmegóvó anyaggal, páccal, festékkel vagy lakkal kezelni. A deszkák sem deformálódnak el, töredeznek szét vagy kezdenek el rothadni, ennek ellenére a kompozitteraszok esetében is elengedhetetlen a szezonzáró tisztítás és karbantartás. 

A legtöbb szennyeződés – köztük a pollen, a por, a teraszlapok között megtelepedett levelek, a víznyomok vagy akár a kréta – eltávolításához elegendő, ha a szokásos padlóápoló háztartási tisztítószerekkel felmossuk a teraszt, de használhatunk magasnyomású mosót is a lapos sugarú fúvókával. Ha ezt követően maradnak még makacs foltok, érdemes kifejezetten kompozit teraszburkolathoz való tisztítószert bevetni.

Ellenálló foltok kezelése
„A hagyományos tisztítás után még mindig látható, savas élelmiszerekből (pl. kávé, vörösbor, paradicsom, ketchup vagy gyümölcslé) származó foltok ellen javasolt speciális, teraszokhoz való tisztítószerhez folyamodni. A vegyi anyagokat tartalmazó készítmények (pl. oldószer, hígító, aceton stb.) által okozott foltokat a leghatékonyabban finom csiszolópapírral tudjuk megszüntetni, a barázdák irányába dörzsölve a burkolatot.

A kezelt rész kivilágosodásának elkerülése érdekében az így keletkező apró karcolásokat nedvesítsük be, majd csiszolópapírral vagy acélgyapottal újra menjünk át a foltokon, továbbra is a barázdák irányába dolgozva. Ezután nincs más dolgunk, mint vízzel vagy magasnyomású mosóval leöblíteni a port és a szennyeződéseket a teraszról.

Fontos tudni, hogy a magasnyomású mosó fúvókáját nem szabad 30 centiméternél közelebb tartani a teraszburkolathoz, és a nyomás sem haladhatja meg a 100 bart. A tisztítást pedig mindig a barázdák irányába végezzük.

Karbantartás tél előtt
Évente egyszer érdemes ellenőrizni a teraszlapok stabilitását, és a kilazult csavarokat, szegélyeket a helyükre tenni. A lécekhez illeszkedő csavaroknál ügyeljünk arra, hogy ne húzzuk túl őket, ellenkező esetben a menet kiszakadhat a helyéről.

A sérült teraszlapokat a Deceuninck Twinson teraszai esetében könnyen ki tudjuk cserélni. Elegendő mindössze az érintett deszkát eltávolítani (ha másképp nem megy, annak hosszanti félbevágására lehet szükség), majd az új lapot a műanyag rögzítőfülekkel a helyére illeszteni. Más teraszrendszerek esetében előfordulhat, hogy a teljes teraszt fel kell szedni, hogy hozzáférjünk a sérült elemhez.

A kerti bútorokat télre vigyük be a teraszról, és mozgatáskor húzás helyett emeljük meg őket, különben felsérthetik a felületet, különösen a fémből készült megoldások. A téli időszakra a teraszt ne takarjuk le semmivel, inkább hagyjuk szabadon, és a havat nem fémből készült eszközzel, például műanyag lapáttal távolítsuk el róla.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában