Értékeld magad!

2023.11.24. 07:00

Fontos az elismerés, az anyagi jólét, de nem csak ez jelenti a sikert

A siker nem egyenlő a hírnévvel és a gazdagsággal. Bíró Bence Péter pszichológus szerint egy belső felfedezési út, ahol megtanuljuk értékelni azt, amit csinálunk, és hasznosnak érezzük magunkat.

Révészné Hanol Erzsébet

Bíró Bence Péter szekszárdi előadásán továbbtanulás előtt álló fiataloknak beszélt a sikerhez vezető útról

Fotó: Mártonfai Dénes

Mi a siker? – tettük fel a kérdést Bíró Bence Péter pszichológusnak, aki a nemrégiben továbbtanulás előtt álló fiataloknak és szüleiknek tartott előadást Szekszárdon „A jövő nyomában: első lépés a siker felé” címmel. A közvetlen hangvételű, fiatalos lendületű előadáson a Szekszárdon nevelkedett szakember amellett, hogy gyakorlati szempontból hasznos tanácsokkal szolgált a hallgatóságnak, napjaink ismert – a tizen-, huszonéves korosztály körében népszerű – személyeinek példáján keresztül támasztotta alá az elmondottakat.

Azahriah, Diller Kevin, Kállai Jankó és Pachert Balázs

Szóba került a gitározást az internetről elsajátító Azahriah, aki a húszas éveinek elejére hazánk egyik legnagyobb rajongótáborral rendelkező előadója lett. Beszélt a telefontokokat gyártó-forgalmazó Mobilredfox Kft. vezetőjéről, a mindössze 22 éves Diller Kevinről, a Forever Hands-szel sikert arató Kállai Jankóról és a szintén még csak a húszas évei elején járó Pachert Balázsról, az egyedi sneakereket forgalmazó Balázs Kicks Kft. vezetőjéről. Szóba kerültek az idősebb generáció képviselői is, a Vodafone Magyarország Zrt. korábbi elnöke, Beck György és a Sziget Fesztivál alapítója, Gerendai Károly is.

Ami a példaként felhozott, huszonévesen sikert elérőkben, üzletemberekben közös: mindannyian a szabadidejüket áldozták arra, hogy megtalálják az útjukat, elérjék a céljukat. Az előadás után adta magát a kérdés: mégis mi a siker? Bíró Bence Péter szerint a szó hallatán sokaknak a hírnév, a gazdagság jut az eszébe, amelyek valóban a siker lehetséges formái, ám véleménye szerint nem a legfontosabbak. Úgy véli, a siker egy belső felfedezési út, ahol megtanuljuk értékelni azt, amit csinálunk, és hasznosnak érezzük magunkat. Ez a fajta siker hosszú távú elégedettséget és mély boldogságot eredményez, amely túlmutat a materiális javakon és a társadalmi elismerésen.

A siker pszichológiai hatásai

Arról is beszélt, hogy a fiatalon elért gazdagság és siker pszichológiai hatásait vizsgálva rendkívül széles a spektrum, és a lehetséges kimenetelek előrejelzése kihívást jelent. Jelentős kockázati tényező, hogy a korai sikerrel járó felelősség miatt a fiatalok kimaradhatnak azokból az élményekből, amelyek az adott életszakaszban a boldogságot és fejlődést szolgálják. A korán jött siker az élet egyensúlyának megzavarásával járhat, és komoly pszichológiai terhet róhat a fiatalokra.

Másrészről viszont sokan felnőttkorban próbálják utolérni azokat az eredményeket, amelyeket mások már jóval korábban elértek. Ezt a jelenséget egyfajta cserekereskedelemként értelmezhetjük, ahol minden döntésnek ára van, és az, hogy mikor és milyen árat fizetünk, a körülményektől függ.

A motiváció elvesztése 30-40 éves korra nem feltétlenül következik be a szakember szerint. Valószínű, hogy ahogy az ember idősödik, a motiváció forrásai is változnak. Azok a célkitűzések, amelyek fiatalon motiválták, idővel háttérbe szorulhatnak, helyüket új érdeklődési körök és célok vehetik át. Ez a folyamat természetes része az emberi fejlődésnek – tette hozzá.

Nem szerepeltek női példák

Arra a felvetésre, hogy az előadáson felsorolt sikeres emberek között nem szerepeltek női példák, Bíró Bence Péter elmondta, hogy ez nem feltétlenül tükrözi a nők vállalkozókedvét, bár úgy látja, hogy az ismert vállalkozók között arányait tekintve kevesebb a nő, ami részben a társadalmi és a kulturális tényezőknek tulajdonítható. A férfiak hajlamosabbak lehetnek a kockázatvállalásra, ami gyakran szükséges egy vállalkozás sikeréhez.

A pszichológus úgy látja, hogy a nők hagyományosan arra lettek ösztönözve, hogy rendszereken belül dolgozzanak, és ebben rendkívül lelkiismeretes, megbízható és precíz munkát végezzenek. Ugyanakkor egyre több nő lép be a vállalkozói világba, és demonstrálja a kreativitást, az innovációt és a vezetői képességeket. Fontos hangsúlyozni, hogy a vállalkozói siker nem nemhez kötött. A nők és a férfiak egyaránt képesek jelentős vállalkozói sikereket elérni, és mindkettőjük hozzájárulása alapvető a gazdasági és társadalmi fejlődés szempontjából. A női vállalkozók fokozott megjelenése és elismerése kulcsfontosságú a gazdasági sokszínűség és innováció előmozdításában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában