Az állatorvos válaszol

2023.11.29. 10:17

Honnan és hogyan támadhatják meg a kórokozók az állatainkat?

A köztudatban elterjedt nézet szerint a fertőző betegségek okozói mindig kívülről származó ágensek: például baktériumok, vírusok, gombák, mérgek, sugárzások, hőmérséklet, pszichés stresszorok (rossz hírek, idegesítő személyek).

Brunner Mónika

Képünk illusztráció. (Fotó: MW)

Ez természetesen nagyrészt igaz, azonban a megbetegedés másik résztvevője maga a szervezet, amelyik különböző mértékben fogékony ezekre a hatásokra – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. Ezzel magyarázható például az is, hogy az évezredek során semmilyen járvány nem pusztította ki sem az emberiséget, sem az állatvilágot, hiszen a populációk egy részének sikerült alkalmazkodnia és túlélnie, tovább örökítve ezt a képességet az utódokban.

Bizonyos – többnyire fertőző – betegségek azonban, gyakran generációkon átívelően, krónikussá váltak és képesek fellobbanni akkor is, ha nincs kívülről jövő fertőződés. A jól működő immunrendszer ezeket kordában tartja, és csak akkor jelentkezik megbetegedés, ha bármilyen ok miatt az immunrendszer gyengül. Ilyen okok lehetnek például elsődlegesen a pszichés stressz, továbbá például az időjárás változásai, kémiai gyógyszerek, oltások túlzott használata, elégtelen vagy hibás (vitamin- és ásványianyag-hiányos) táplálkozás.

Nem kell tehát azon csodálkozni, ha például főleg ősszel és a téli időszakban (de máskor is) azok az állataink is meg tudnak betegedni, amelyek ki se mozdulnak a lakásból. Túl ezen, nyilvánvalóan bizonyos fertőző vagy parazitás betegségek kórokozóit újfent kívülről is be lehet vinni a lakásba például cipővel, használati tárgyakkal, élelemmel, táplálékkal. 


   



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában