Érzékeny a tavaszi szárazságra

2023.12.10. 09:11

Kevesen foglalkoznak a termesztésével

A mák a karácsonyi időszak egyik elengedhetetlen eleme, hiszen nehéz lenne elképzelni az ünnepeket egy kis mákos bejgli, rétes vagy éppen flódni nélkül.

Mauthner Ilona

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Ami azonban a képet beárnyékolja, hogy Magyarországon rohamosan csökken ennek a különleges alapanyagnak a termőterülete, ráadásul drágul is, nem kicsit. Ezt jól alátámasztja az is, hogy a termőterület egy év alatt megfeleződött, az ára pedig megduplázódott.

Tolna vármegyében csak elenyésző az a terület, melyen a gazdák mákot termelnek. Mint látszik, valóban komoly problémák vannak idehaza a mákkal, ennek egyik oka, hogy a termesztése több fázisban kritikus: első a kelés, ami idén is a március-áprilisi szárazságban probléma volt, és, mint ismert, az elmúlt években igen nagy aszály pusztított Magyarországon.

Mivel nem gyökeresedik mélyen, később is gond a csapadék hiánya, kipusztul vagy olyan alacsony, gyenge marad, hogy lényeges hozam nem várható tőle. Ez már sokéves tendencia, ezért az utóbbi 10 évben egyre csökkent a vetésterülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában