Az állatorvos válaszol

2023.12.11. 15:00

Tényleg halálos veszélyt jelent a fagyálló?

A hideg idő beálltával, az emberi tevékenység ez irányú növekedése miatt, megnőhet a gépjárművekben használt fagyálló (etilénglikol) okozta mérgezések száma is.

Brunner Mónika

Egy-két órán belül szükséges az állatorvosi segítség

Forrás: MW

Édes íze miatt a kutyák, macskák, ha rábukkannak, sajnos szívesen elfogyasztják – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa. 

A fagyálló hatására károsodik a központi idegrendszer és a vesék. Az első tünetek az anyag lenyelése után fél- vagy egy órával jelentkezhetnek, az állat láthatóan rosszul érzi magát, nyálzik, hányingere van, majd hány is, bágyadt, elesett, tántorogva jár (mintha részeg lenne), remeg. Súlyosabb esetekben, ha nagy mennyiségű mérget nyelt le, görcsök és rövidesen halál következhet be. Ha életben marad, akkor később a veseelégtelenség tünetei jelentkeznek: étvágytalanság, elesettség, kis mennyiségű vizelet, vagy a vizeletürítés teljes megszűnése. 

Mindebből következik, hogy a méreg felvétele utáni mielőbbi állatorvosi beavatkozás életmentő lehet, vagyis egy-két órán belül kezelni kell, mert a túlélés esélye az idő múlásával csökken. Sajnos nagy mennyiségű méreg esetén még a szakszerű beavatkozás se mindig mentheti meg az állat életét.

Ebben az esetben tehát a megelőzés, a veszélyes anyag körültekintő kezelése kulcsfontosságú. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában