Egészégmegőrzés

2024.01.13. 18:07

Amerika a mediterrán diétát ajánlja erre az évre

Tolna vármegyében is törekszünk arra, hogy 2024-ben is sikereket érjünk el, ha az egészségünkről van szó. Hogy mit eszünk, minden életkorban fontos szerepet játszik testi egészségünkben, éppúgy, mint az, hogy milyen gyakran edzünk. Amerikában a mediterrán diétát ajánlják az idei évben.

Brunner Mónika

Illusztráció.

Törekszünk arra, hogy idén is sikeresek legyünk, ha az egészségünkről van szó. Fontos, hogy mit eszünk, milyen gyakran mozgunk, edzünk. Amerikában a mediterrán diétát ajánlják az idei évben. 

A mediterrán diéta a Földközi-tenger országainak étkezési hagyományain alapul. Leginkább a sok zöldség, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék, hal, olivaolaj, kevés tejtermék és hús fogyasztása jellemzi. 

A táplálkozási szakértők hat éve a legjobb diétának minősítik a mediterrán diétát, az amerikai CNN hírtelevízió szerint.

A mediterrán diétát bár diétának hívják, mégsem diéta, inkább életmód, étkezési stílus, amely az összes élelmiszercsoport fogyasztását ajánlja, ám nagyobb hangsúlyt ad azoknak, amelyeknek a legtöbb egészségügyi előnye van. A mediterrán módszer csökkenti a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet, a szívbetegségek, a stroke, a demencia és a depresszió kockázatát. 

Az egészséges táplálkozás során részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat, a változatos fehérjeforrásokat, például a lencsét, csicseriborsót, együnk halat, gyümölcsöt desszertként, és mozogjunk minél többet. 

Tolna vármegyében is népszerű a mediterrán diéta, ám vannak, akik magyar ismert személyiségek diétáját választják inkább. 

– Egy ismert magyar személyiség diétáját választottam, tizenkét kilogrammot fogytam. Karácsonyra visszaszedtem egy részét, az idei évben folytatom a diétát. Remélem sikerül. Nagyon sokat szeretnék fogyni, legalább egy húsz kilót – mondta lapunknak egyik olvasónk, hozzátéve, hogy sok-sok évtizedes diétája során az elmúlt években azt állapította meg, hogy a forrólevegős fritőzben készült könnyebb ételek segítik az egészségesebb táplálkozást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában