A diverzitás a kulcs

2024.01.15. 14:00

Egész évben pompázhat a kertünk, ha ezekre odafigyelünk

Saját tapasztalatai révén vált a kertek doktorává Szomoru Mikós, aki bonyhádi teltházas előadása után minket is beavatott hogyan és miként érdemes nemcsak szép, de hasznos kertet is építeni.

Farkas Eszter

Teltház fogadta Bonyhádon Szomoru Miklós előadását

Fotó: Máté Réka

Szomoru Miklóst már gyermekkorában érdekelték a növények, a kertek. Míg más gyerekek kisautókkal játszottak, Miklós a szomszédnénikkel dísznövényeket cserélgetett. Később egyetemi évei alatt már kertépítők mellé ment el dolgozni. 

– Nagyjából tíz éve, mikor a saját kertemet kezdtem el építeni láttam meg, hogy a kertek nagy részében betegek a növények – magyarázta Szomoru Miklós. Az emberek rengeteget kapálnak, gyomlálnak, öntöznek. Mindenki ás, permetez, éget, és mégsem szépek a kertek. Ezért kezdtem el tanulmányozni a természet megfigyelésén alapuló kertészkedést.

Angliai munkája során figyelte meg mennyivel környezetkímélőbben kertészkednek a britek, és mégis mennyivel szebbek a kertjeik. Elmondása szerint hazatérve már tudta, hogy ebben az irányban kell tovább mennie, fejlesztenie magát.

– Gyorsan kiderült, hogy türelemre van szükség, hiszen legalább 3-5 évnek el kell telnie mire elkezd beállni a rendszer. Emellett nagyon tudatosan kell megtervezni a kertet, kiválasztani a növényeket, valamint nagyon nagy figyelmet fordítani a talajélet élénkítésre, mivel nem a növényt kell megvédenünk, táplálnunk, hanem a talajt javítani, és így lesznek egészségesebbek, szebbek a növényeink.

Ügyeljünk a sokféleségre

Véleménye szerint a diverzitás a kulcs. A szép kert alapja ugyanis nem a homogén, monokulturás sövény. Érdemes tágtűrésű, rovar és madárbarát növényeket tervezni a kertekbe, és a klímaváltozásra is készülni kell. 

– Az öntözést sem szabad elfelejteni. Természetesen öntöznöm kell a kertet aszályos időben, de a sűrű ültetésnek hála, a sok fának, a vastag mulcsnak, heti egyetlen öntözés elegendő. Ritkán, de nagy adagokkal teszem ezt. A szárazságtűrő növények eleve bírják is, de a szervesanyagban gazdag talaj, jobban megtartja a vizet. Permakultúrás alapokat alkalmazom. Minden levél, minden a kertben képződött szerves anyag itt marad, helyben komposztálódik. Nagyon sokféle a kert, több mint hétezer növényem van. Sok-sok fa, cserje és örökzöld védi a tűző naptól, a széltől a kertet. Speciális mikroklíma alakult már ki.

Nincsenek kártevők

Miklós elmondása szerint egy kertben sincs kártevő, csak mi gondoljuk így. Mindenre szükség van, amit a természet ad, hiszen az egyensúlyra törekszik. Ha felszaporodnak a levéltetvek, megjelenik a sok katica lárva, imádkozó sáska, zengőlégy, fátyolka, fürkészdarázs, amik megeszik a tetveket. A kertben egy horrorfilm zajlik, mindenki meg akarja enni a másikat. Nekünk csak hagyni kell és biztosítani, hogy minél több élőlény részt vehessen ebben.

– Ezenfelül fontos tudni, hogy komposzt nélkül nem lehet szép kertet létrehozni. Saját készítésű és vásárolt komposzttal is dúsítom a talaj szervesanyag tartalmát. Talajoltást is végzek, próbálom 4-5 százalékra feltornázni a talaj szervesanyag tartalmát, így óriásit javul a vízmegtartó képessége, és a tartósan felvehető tápanyagok mennyisége, erősebb szebb növényeket eredményez.

Érdemes helyben komposzthagyó mulcsozást alkalmazni, persze lehet külön is, csak az nagyobb figyelmet igényel, nagyobb tudást. Ezen módszerrel a nyesedék először mulcsként védi a talajt, majd komposztálódva táplálja a földet, élénkíti a talajéletet.

Miklós tapasztalatait facebook és youtube csatornáján több száz videóval adja át, emellett előadásokat, workshopokat is tart. Fontosnak tartja, hogy egy kert ne csak szép, de hasznos is legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában