Telelőhely-felmérés

2024.01.16. 15:30

Erdei fülesbaglyok szállják meg a településeket

A lakosság bevonásával ismét országos erdeifülesbagoly­telelőhely-felmérést hirdet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A programban bárki részt vehet, egyéni megfigyelők, családok mellett óvodák és általános iskolák részvételére is számít az egyesület.

Révészné Hanol Erzsébet

Erdei fülesbaglyok Dunaszentgyörgyön. (Fotó: Makovics Kornél)

Orbán Zoltán, az MME szóvivője elmondta, az erdei fülesbaglyok különleges viselkedése, hogy a téli időszakban csapatosan keresik fel a települések, különösen az agrárterületek falvainak és városainak belterületeit. Egy-egy ilyen telelőhelyen többnyire néhány vagy néhány tucat egyed látható. Az erdei fülesbaglyok mellett a telelő csapatokhoz alkalmilag néhány réti fülesbagoly, továbbá egy-egy kuvik és macskabagoly is csatlakozhat. 

A jelenség hátterében az érintett települések környékének gazdag zsákmányállat-kínálata (egér- és pocokfajok) áll. A baglyok pedig valószínűleg azért választják a látszólag kedvezőtlenebb belterületi fákat nappali pihenőhelyül, mert a településeken ezekből általában több van, mint a szántókon, gyepeken, illetve a lakott területekről hiányoznak azok a nagyobb testű ragadozómadarak, melyek veszélyt jelentenének a bagolysokaságra. A baglyok jelenléte természetesen semmiféle fizikai veszélyt nem jelent az emberekre, a társ- és háziállatokra. A fák alatt jelentkező ürülék- és köpetpotyogás (felöklendezett, emészthetetlen szőr- és csont-„gombóc”) az általános higiénés szabályok betartása mellett nem hordoz fertőzéskockázatot. 

A szóvivő hozzátette, hogy a telelő baglyok lakossági felmérése kettős célt szolgál. Egyrészt az adatközlők szélesebb köre sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat a jelenség területi eloszlásáról és nagyságrendjéről, mintha a felmérést csak hivatásos szakemberek végeznék. Másrészt tájékoztatja is az embereket erről a különleges viselkedésről, arra buzdítva gyerekeket és felnőtteket, hogy a szabadban töltött idejükben, természetvédelmi szempontból is hasznos önkéntes munkát végezve tegyenek hazánk gazdag madárvilágának védelmében. A felmérés január 19. és 22. között zajlik. Jelentőlap és további részletek az MME honlapján találhatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában