Mutatjuk mi mindenre jó még!

2024.01.28. 11:00

Meglepő hatása is van a gyömbérnek

Bár manapság leginkább a távol-keleti ízvilág egyik sarokköveként tekintünk rá, valójában a gyömbér egészen a századfordulóig a magyar konyhának is szerves része volt.

Bencze Péter

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

A gyömbérről köztudott, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mutatjuk mi mindenre jó még ez a fantasztikus gyökér a megfázáson kívül.

Enyhíti a fájdalmat

Klinikai vizsgálatok szerint a napi gyömbér fogyasztás 25 százalékkal csökkenti az izomfájdalmat. Gyulladáscsökkentő hatása miatt ízületi problémákra is alkalmazzák és nagyon hatásos a menstruációs görcsök ellen is.

Javítja az agyi működést

A napi gyömbérfogyasztás javítja a kognitív funkciókat, a memóriát, a reakcióidőt, a megfigyelőképességet – állítja több kutatás.

Támogatja az emésztést

A gyömbérben lévő fenolos vegyületek csökkentik a bélirritációt, és segítik a tápanyag felszívódását. Fogyasztása elősegíti a nyál- és epe termelődést.

Csökkenti az émelygést

Gyömbértea vagy nyers gyömbér fogyasztása javasolt émelygés esetére is. A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen, de a kismamák reggeli rosszullétére is kitűnő „orvosság".

Segíthet a rák legyőzésében

A gyömbér egyik fő összetevője, a gingerol. Egyes kutatások szerint ez a vegyület a rákos megbetegedések, különösen a vastagbélrák kialakulásának kockázatát csökkentheti.

Forrás: mindmegette.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában