Farsangi finomság

2024.01.23. 17:00

Nyakunkon a farsang, ezért megkerestük a legfinomabb szalagos fánk receptjét

A farsangi szezon főszereplője nem is lehet más, mint a szalagos fánk.

Farkas Eszter

Hagyományosan olajban, de akár airfryer segítségével is elkészíthetjük ezt a farsangi finomságot.

Fotó: Kiss Annamarie

Persze az ember első gondolata rögtön a pihe-puha fánkocskák mellett a tetemes mennyiségű porcukor és az isteni házi baracklekvár, de ez a recept kombinálható vanília, karamell és akár csokikrémmel is. 

A fánk tésztához szükség lesz 50 dekagramm lisztre, 2 deciliter tejre, 4 dekagramm porcukorra, 3 dekagramm élesztőre, 4 darab tojássárgájára, 6 dekagramm vajra, 1 teáskanál vanília kivonatra, 1 evőkanál rumaromára, 1 darab citromra, 1 csipet sóra és olajra a sütéshez.

A szalagos fánk elkészítéséhez a lisztet érdemes egy nagyobb tálba tenni. A közepébe lyukat fúrunk, és beleöntjük a langyos tejet. A tejbe tesszük a porcukor felét, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és rátesszük a maradék porcukrot. Amikor az élesztő felfutott, hozzáadjuk a tojássárgákat, a felolvasztott vajat, a vaníliakivonatot, a rumot és a sót. Összedolgozzuk, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát kapunk.

Letakarjuk egy konyharuhával, és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és pohár segítségével kiszaggatjuk. Ezután letakarva további 10-15 percig pihentetjük. Ez idő alatt – amennyiben a klasszikus ízre vágyunk – egy mélyebb serpenyőben annyi olajat hevítünk, hogy a fánkok feléig érjen, vagyis ne érjenek majd a serpenyő aljára sütés közben.

A fánkok közepét benyomjuk, majd kis adagokban, a lyukas oldalukkal lefelé sütni kezdjük, és lefedjük. Ha szépen megpirultak, megfordítjuk, és fedő nélkül készre sütjük. A megsült fánkokat papírtörlőre tesszük, majd ízlés szerint porcukorral, lekvárral, de bármilyen ízesítésű krémmel is tálalhatjuk.

Airfryer segítségével is elkészíthetjük, ez esetben mindenképp kenjük be a tésztakorongok mindkét felét olajjal, majd 180 fokon körülbelül nyolc percig süssük, úgy, hogy fél időnél megfordítjuk a tésztácskákat.

Forrás: mindmegette.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában