Jegyzet

2024.01.10. 19:13

Több mint egy érzés

Mi is a szerelem? A kérdést írók, költők, filozófusok hada igyekezett megválaszolni az emberiség történelme folyamán.

Szeri Árpád

Illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Kiindulva azon mozzanatból, amikor is – százezer évekkel ezelőtt – forradalmi változás állt be a férfi-nő kapcsolatban. Ekkor ugyanis romantikus ősapánk, elődeitől eltérően már nem egy bunkósbot használatával, hanem egy elejtett őzbakkal igyekezett meghódítani szíve hölgyét.

A legújabb időkben már nemcsak a szellem, hanem a tudomány jeles képviselői is igyekeznek megfejteni a szerelem titkát. Sőt, egy vadonatúj hír szerint ausztrál agykutatók sikerrel feleltek meg ennek a kihívásnak.

A szerelem szárba szökkenésében az oxitocin nevű, természetes hormon játszik főszerepet, így: „Az oxitocin az agy motivációs útvonalain keresztül fejti ki hatását, hogy növelje bizonyos szociális ingerek szalienciáját. Emberekben ez a középagy ventrális tegmentális területén történik, amit a szerelmet átélő emberek fMRI-vizsgálatai is megerősítenek.”

Nos, ez a kulcsa a szerelemnek, legalábbis ez olvasható az ausztrál tudósok összegzését ismertető,  tudományos portálon. Az ínyencek kedvéért hozzátesszük, hogy az értekezés még folytatódik, hasonló ihletettséggel, de a bölcsnek ennyi is elég.

S ha az olvasó esetleg túl magas röptűnek találná az ausztrál agykutatók értekezését, akkor ajánlhatunk figyelmébe egy igen egyszerű, de annál találóbb gondolatot, a magyar Feleki László írótól: „A szerelem semmihez sem hasonlítható érzés. Olyan, mint a szerelem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában