Jegyzet

2024.03.16. 09:29

A házimunka csökkenti a stresszt és egészségesebbé tesz

Az ember sokszor teszi fel magának a kérdést, hogy vajon hogyan tudna jobban odafigyelni magára; hogyan legyen egészségesebb, egyáltalán boldogabb.

Farkas Eszter

Sokan utálják a házimunkákat, pedig jót tehet a lelki békének

Forrás: Shutterstock

Nemrég egy érdekes cikket olvastam a BBC oldalán, amely szerint a házimunkák elvégzésével éppen ezt érhetjük el. 

Felmerülhet a kérdés, hogy a mosogatástól vagy a vasalástól hogyan leszünk majd egészségesebbek, elégedettebbek, de mint kiderült, a ház körüli teendők elvégzése komoly hatással lehet az életminőségünkre és jóllétünkre is. Sokan utálják a házimunkákat, de azok, akik belefognak és rendszeresen végeznek ilyen feladatokat, sok előnnyel számolhatnak. 

A kutatás szerint például a rendszeres házimunka csökkenti a stresszt és javítja a mentális egészséget. A monoton feladatok elvégzése közben az embernek lehetősége van elmerülni a tevékenységben, ami meditatív hatással lehet ránk. Emellett az elért eredmények is boldogságot és elégedettséget hozhatnak. Mivel javarészt fizikai tevékenységet jelentenek, mint például takarítás, mosás, fűnyírás, ezek lehetőséget adnak a testmozgásra és a kalóriák elégetésére is, ami hozzájárulhat az általános egészségmegőrzéshez és a súlykontrollhoz. 

Könnyű beilleszteni a mindennapi tennivalók közé. Ráadásul ez a folyamatos karbantartás és rendrakás jelentősen csökkentheti a havi nagytakarításra fordított időt. Végezhetjük családtagokkal közösen, amely során jobban megismerhetjük egymást és erősödhetnek a kapcsolataink is. Egy szó mint száz, csak előnnyel jár, ha mindennap takarítunk egy kicsit. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában