Megsérült

2024.03.06. 15:25

Másodjára menekült meg a pusztulástól egy rétisas

Sérült rétisasra bukkantak nemrégiben Szakály közelében. A madarat a Sóstó Vadvédelmi Központba szállították kivizsgálásra és kezelésre.

Révészné Hanol Erzsébet

Másodjára is megmenekült a pusztulástól az a rétisas, amelyről még februárban érkezett bejelentés a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósághoz, miszerint sérült ragadozómadarat találtak Szakály határában, Tárkánypusztán. A madár röpképtelen volt, de élénk, figyelte a környezetét, reagált az ingerekre – írják az igazgatóság honlapján.

Természetvédelmi őr tartja a Szakály közelében talált sérült rétisast (Fotó: Nagy Tibor)

Rövid időn belül sikerült befogni, és egy természetvédelmi őr a Sóstó Vadvédelmi Központba szállította kivizsgálásra és kezelésre. Ott a gondos állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy a rétisas feltehetőleg vezetéknek ütközött, és áramütés is érte, ezért további kezelésre szorult.

A madár lábán található gyűrű segítségével sikerült megismerni a rétisas eddigi élettörténetének néhány fejezetét. Még fiókaként gyűrűzték meg 2018-ban a Somogy vármegyei Tengőd mellett. Két éve Soponya mellett találták meg, és mérgezés gyanúja miatt szintén a Sóstó Vadvédelmi Központba szállították. Ott sikerült kikezelni, majd Székesfehérvár közelében engedték szabadon.

Ez a példány egy-két éve lehet ivarérett. A fiatal példányok több száz kilométerre is elrepülnek, de ennek a madárnak a története azt bizonyítja, hogy nem ment messze szülőhelyétől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában