Teol.hu videó

2024.03.25. 17:30

Tyson, a jagd terrier tarol a versenyeken (videó)

Még csak 12 hónapos, de már most egyik kutya szépségversenyt nyeri meg a másik után. Tyson, a jagd terrier – bár meglehetősen játékos állat – egymás után nyeri a hazai és nemzetközi minősítőket. Legutóbb néhány napja a Baranya vármegyei Szentlőrincen bizonyított.

Bencze Péter

Ereje teljében van Tyson a jagd terrier

Fotó: Makovics Kornél

Mohai-Sipos Hajnalkával Szekszárdon, a Kőrösi Csomag Sándor utcában találkozunk. Természetesen vele van Tyson a jagd terrier és Füge az ő társa is. Bár, Hajnalka azzal kezdi, hogy fiatal hím kedvence meglehetősen fáradt az elmúlt héten három napon át tartó verseny miatt, ez egyáltalán nem látszik az állaton: az egész interjú alatt körbe-körbe szaladgál Fügével.

Nemzetközi és hazai sikerek büszke tulajdonosa

Múlt héten pénteken, szombaton és vasárnap is versenyzett Tyson. A kutya nemzetközi szépségversenyen vett részt, amelynek az összesített első helyéről hajszálnyira csúszott csak le egy szombati hiba miatt. A megmérettetés során viszont 3 nemzetközi és 2 hazai aranyérmet sikerült elhoznia. A kutyus fiatal kora ellenére eddig sem tétlenkedett, már ami a versenyeken való szép helyezések megszerzését illeti: Hungária Prima Junior, Klub Győztes Junior, növendék fajtagyőztes és egy növendék CAC, azaz magyar bajnoki címmel is büszkélkedhet – sorolja büszkén Mohai-Sipos Hajnalka, Tyson gazdája.

Nem átlagos kutya Tyson, a jagd terrier

A jagd terrrierek – kis méretük és súlyuk ellenére – alapvetően vadászkutyák, főként hajtásoknál használják őket. Éppen emiatt rengeteg energia van bennük és meglehetősen kemények is, már ami a személyiségüket illeti. Mondhatni akaratos fajta ez. Tyson viszont még a legtöbb fajtársán is túltesz e tekintetben. Ez okozta egyébként, hogy most csak az összesített második helyet sikerült megszereznie, szombaton ugyanis kiszaladt a pályáról.

Érthető tehát, hogy rengeteget kell a fiatal hím állattal foglalkozni – mondja a gazdája. Hetente egyszer szakemberhez viszik „különórákat" venni. Napi háromszor-négyszer pedig Hajnalka vagy a férje sétál és gyakorlatozik vele alkalmanként egy-egy órát. Hajnalkáék célja, hogy amíg Tyson láthatóan élvezi, minél több szépségversenyre jussanak el együtt. Idén két fontos megmérettetésen szeretnének még részt venni.

Kutyafuttatóra gyűjtenek

Hajnalka elmondta portálunknak, régi vágyuk, hogy lakhelyük környékén, a Kőrösi-Csoma Sándor utcában kutyafuttató legyen. Ennek érdekében meg is keresték Szollár Zoltánt, a körzet önkormányzati képviselőjét, aki lobbizni kezdett az ügy érdekében, és segít támogatókat is találnia Hajnalkáéknak. Amint megtudtuk, a kutyafuttatóra egyébként sokan vágynak a környéken, és a helyiek közül többen adakozni is hajlandóak lennének. Egy-két tehetősebb mecénásra viszont még mindenképpen szükségük lenne az utcabeli kutyásoknak.

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában