A házasság felbomlása

2024.04.16. 17:30

A gyerek érdekeit sérti az a szülő, aki büntetni akarja a másikat válás után

A házasság felbontásával nem szűnik meg a szülők közös felelőssége a gyermek sorsáért. Ám van, hogy annyira elmérgesedik a viszony, hogy a felek már képtelenek a megfelelő kommunikációra. Az ilyen esetekben segíthet a mediáció.

Révészné Hanol Erzsébet

Illusztráció: Shutterstock

Egy békés válás során sem lehet teljesen elkerülni a gyermek lelki sérülését, abban az esetben pedig, amikor végképp elmérgesedik a szülők között a viszony, külső segítségre lehet szükség a helyzet rendezéséhez. Ebben segít a mediáció, amelynek nagy előnye, hogy nem a hivatal, nem a bíróság, hanem a vitában állók maguk határoznak a saját ügyükben egy pártatlan közvetítő, a mediátor segítségével.

Kölcsönösen elfogadható megoldást keresnek

Ez a szolgáltatás díjmentesen elérhető a szekszárdi Humánszolgáltató Központban, ahol Tolácziné Varga Zsuzsanna intézményvezető és Szabó Aliz intézményvezető-helyettes segíti ebben a hozzájuk fordulókat. Mint mondták, mediátorként a kölcsönösen elfogadható megoldások megtalálásában és kidolgozásában nyújtanak segítséget. Közvetítőként hozzájárulnak ahhoz, hogy a felek elmondhassák panaszaikat, meg tudják fogalmazni az egyéni és felismerjék a közös érdekeiket.

Fontos, hogy a mediátor nem dönt, annak joga és felelőssége a résztvevők kezében marad. Ugyanakkor objektív módon segítik az egyeztetést, a békéltetést, amire nagy szükség van akkor, amikor a felek között már megszűnt, vagy problémássá vált a kommunikáció. Mediátor bevonásával jóval gyorsabban lezárul a folyamat, mintha évekig kellene bíróságra járni.

Minden esetben egy egyeztető megbeszélés vagy mediációs eljárás előzi meg a kapcsolattartási ügyelet igénybevételét is, amely válás, a család szétszakadása után a gyermekkel való kapcsolattartás elősegítését teszi lehetővé. A szolgáltatás során azoknak az elvált szülőknek és persze gyermekeiknek – vagy a gyerekek más vérszerinti hozzátartozójának – nyújtanak segítséget, akiknél a kapcsolattartás akadályokba ütközik, sérült, megszűnt. A szakemberek azt hangsúlyozták, hogy egy gyermeknek mindkét szülőjére szüksége van az egészséges mentális, lelki fejlődéshez, később ugyanis komoly problémákhoz vezet ennek hiánya.

Egy megromlott kapcsolat után is fontos felismerni annak jelentőségét, hogy a gyerek érdekét a kiegyensúlyozott viszony szolgálja. Azzal, ha a szülők egymás ellen hangolják a gyereket, ha a gondozó fél a gyerekkel való kapcsolattartással zsarolja, bünteti a másikat, végsősoron pont annak okozhat súlyos problémát, veszélyeztetettséget leginkább, akire hivatkozva így cselekszik, vagyis a gyerekkel. Ugyanakkor saját magával is, mivel nem tudja lezárni életének azt a szakaszát, és így hiába a látszólagos tovább lépés, a jövőbe vetett hit nem stabil, nincs meg az érzelmileg biztonságos közeg, amelyre mindenkinek szüksége van.

Válás miatt nem veszítheti el a gyerek egyik szülőjét sem

Fontos, hogy a házasság felbontásával nem szűnik meg a szülők közös felelőssége a gyermek sorsáért, és a válás nem járhat azzal, hogy egy gyerek elveszítse valamelyik szülőjét. Az egyiküknél történt elhelyezése pedig nem érinti a másik szülő azon jogát és kötelességét, hogy a gyermeket rendszeresen látogassa, szeretetét kinyilvánítsa, meghitt viszonyt tartsanak fenn. A kapcsolattartási ügyelet igénybe vétele alapvetően önkéntes, valamelyik fél kérelmére indul, de a gyámhivatal vagy a bíróság is javasolhatja, előírhatja. A kapcsolattartási ügyeletet megelőző mediáción a legapróbb részletig mindent egyeztetnek, megállapodásba foglalnak a szülőkkel. Persze nincsenek mindig csodák, van, hogy valaki annyira elzárkózik, nem hajlandó az együttműködésre, hogy nem lehet eredményt elérni.

A kapcsolattartás a fokozatos bizalomépítést szolgálja, amelynek középpontjában a gyerek áll. A szakemberek azt mondták, hogy az eseteket nagy részében, mire hozzájuk kerül egy ügy, már nagy a baj, de nem visszafordíthatatlan. Van, hogy az egyik szülő már évek óta nem látta a gyermekét, vagy viselkedésbeli problémák miatt aggályos, hogy magára hagyják a gyerekkel. Ilyen esetekben a Humánszolgáltató Központ irodájában, felügyelet mellett jön létre a találkozó, a cél pedig az, hogy fokozatosan elérjék, hogy a szolgáltató munkatársaira már ne legyen szükség, és önállóan találkozzon szülő és gyermek, vagy akár nagyszülő és unoka.

Tolácziné Varga Zsuzsanna és Szabó Aliz úgy látja, kevesebben fordulnak hozzájuk akár mediáció, akár kapcsolattartás miatt, mint ahány esetben indokolt lenne, illetve úgy tapasztalják, hogy míg korábban szinte kizárólag az anya volt a gondozó szülő a válás után, mostanra már egyre több apa az. Hozzátették, hogy a szolgáltatások létjogosultságát jelzi az is, hogy mindenféle társadalmi rétegből van rá igény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában