A jogszabály az energiaital-fogyasztás csökkenését hozhatná

Bencze Péter

Mindösszesen egy év alatt 64 millió liter energiaitalt fogyasztott az ország lakossága, írta egy online portál. Erre 64 ezer millió forintot költöttek el idehaza a vásárlók. A termék jelentős részét a kiskorú fiatalok fogyasztják, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy egészségkárosító ennek gyakori fogyasztása. Egy jogszabályi javaslat nagykorúsághoz kötné ezek vásárlását. 

A gyerekek előbb divatból isszák, majd megszokásból, aztán pedig függőség alakul ki a köreikben – figyelmeztetnek az orvosok. Egy fogorvossal beszéltem a minap, aki azt mondta, sok kiskorú fogsora a cukros üdítők és az energiaitaloknak köszönhetően rossz állapotban van. Bár a fogzománc kemény anyag, ám ezek a termékek a fogak rémálmai, mivel tönkreteszik azokat. Később kezelni igencsak komoly kihívást jelent a fogorvosok számára. De ez csak egyik szegmense annak a jó néhány problémának, amelyet a koffeindús, cukros italok okoznak a fogyasztók körében. 

Néhány éve dohányboltokba terelte át a kormány a cigarettaértékesítést. Míg 2009-ben a férfiak 32, addig 2019-ben 27 százaléka dohányzott. A nők esetében ez a szám 2 százalékkal csökkent, a 15-17 év közötti fiatalok esetében 16,7-ről 10 százalékra. Ez részben a nevelésnek, a változó értékrendszernek, illetve annak is köszönhető, hogy nehezebb cigarettához jutniuk a fiataloknak. Lehet, hogy a fentebb említett jogszabályi javaslat az energiaital-fogyasztás csökkenését hozná a fiatalok körében. Én azonban jobban bízom a családok nevelő hatásában.