Feldíszítik a lakást, rokonokat látogatnak

2024.04.02. 08:52

A magyar nők többségét meglocsolják

A felnőtt korú magyar nők 79 százalékát meglocsolják húsvétkor - olvasható a Kutatópont Kft. ünnepi felmérésében.

Mauthner Ilona

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A még februárban, 2000 ember megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a felnőtt nők 10 százaléka önszántából tartja magát távol a locsolástól, míg 11 százalékukat nem locsolják meg a férfiak.

A fiatalok, a fővárosiak zárkóznak el tőle

A felmérés rávilágított arra is, hogy az ellenállás a népszokással szemben a legalacsonyabb a 18-29 évesek körében, míg az 50-59 évesek, a budapestiek, valamint a magasabb végzettségűek zárkóznak el leginkább tőle.

Szomszédok, barátok is locsolkodnak

A húsvéti hagyományt tovább vivő nőket a szűk családon túl (férj, gyermek, szülő, testvér) a szomszédok (29 százalék) locsolják meg a legmagasabb arányban – tették hozzá.

Dívik a rokonlátogatás és a misére járás is

A felnőttek 55 százaléka vásárol ajándékba csokinyuszit vagy - tojást, 40 százalék csinosítja otthonát barkával, 37 százalék dekorálja otthonát friss, vágott virággal, 37 százalék fest tojást, 31 százalék utazik el ilyenkor rokonlátogatásra, és 19-19 százalék rejt el ajándékot a kertben a gyerekeknek, valamint megy el ünnepi misére. 

A kutatás eredményei szerint a magyarok 13 százaléka böjtöl – különböző mértékben – húsvét előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában