Elgondolkodtató, őszinte mondatok gyerekektől

Mauthner Ilona

Rajtunk, felnőtteken is múlik, hogy a gyermeki ártatlan gondolatokból, őszinte vágyakból mennyi marad meg felnőtt korukra. A gyerekszáj egyszerre cuki, végtelenül őszinte és sok esetben elgondolkodtató. Sokat tanulhatunk belőle. Nekem két tündéri unokám van, nemrégen múltak négyévesek, úgyhogy tudom, mit beszélek.

A család a gyerekek számára – jó esetben – az első közösség, amellyel találkoznak. Óriási szerepe van abban, hogyan működnek majd később a gyerekek a közösségben, legyen az óvoda, később iskola, még később a saját családjuk.

A közelmúltban készült egy felmérés az óvodáskorú gyermekek közreműködésével, akiket arról kérdeztek, mit jelent számukra a család. Ebből idézek hármat: Anya, apa, a kistesóm, a nagyi, együtt lakunk. A nagyi szobájába nem szabad bemenni, csak ha ő megengedi. Mindig nagyon hideg van nála, de kapunk cukrot. Az emeleten lakik anya testvére, Lackó, aki már 25 éves, és még mindig nincs munkája. 

Egy ötéves kisfiú pedig azt mondta: A szomszéd bácsi is a családunk, mert neki már nincs igazi családja. Én nagyon szeretek vele lenni. Péter bácsinak hívják. Mindig átmegyek hozzá, amikor a kertben gondozza a növényeket, együtt szedünk epret, palántázunk, elvetjük a magokat. 

És végül egy négyéves kisfiú gondolatai: A családunk tagja Berci, aki a kutyánk, és akkor született, amikor én. Karácsonykor ő is mindig kap ajándékot. Sokat szoktunk játszani, nekem kell gondoskodni arról, hogy mindig legyen tiszta vize. 

Ártatlan gondolatok, őszinte vágyak. Rajtunk, felnőtteken is múlik, hogy ezekből mennyi marad meg felnőtt korukra.