A munka sok, a bevétel kevés

Mauthner Ilona

Nem érdemes vele foglalkozni, mert drága a vetőmag, a növényt öntözni, permetezni kell, és alig kap a termésért valamicske pénzt a termelő. De nem érdemes eperrel, sárgabarackkal, almával – és még sorolhatnánk hosszasan, mi mindennel – foglalkozni. A munka és a kiadás mindegyikkel sok, a bevétel pedig kevés. 

Mindez persze igaz, de ilyen szemlélettel nem sokra megy az ember, hiszen a legtöbb cselekedetünknek nincs kézzel fogható haszna, mégis részei az életünknek. Panaszkodnak a gyümölcstermelők is, hogy évről évre kevesebben vannak, akik otthon lekvárt vagy kompótot, befőttet készítenek, inkább megveszik a boltit. Én nem tudom, hogy ez igaz vagy nem, de aki hozzászokott a házi lekvárhoz, az inkább azt választja, mint a boltit. Ezt én tapasztalatból tudom. Tavaly kicsit kevesebb lekvárt készítettem, vagy több fogyott belőle, mint szokott, a lényeg, hogy már nincs, így a palacsintába sem jutott. 

Gondoltam, vásárolok egy üveggel. Már azon elámultam, hogy mennyire drága, azon meg még inkább, hogy mi volt ráírva az üvegen lévő cédulára: gyümölcstartalom: 40 százalék. Vajon mi van a maradék 60 százalékban? Nem firtatom, inkább az idén több lekvárt készítek. Nem sajnálom rá sem az időt, sem a pénzt. Hogy ennek mi a haszna? Az, hogy tudom, mit etetek meg a családommal, hogy nincs benne semmi adalékanyag, ami összetartja a lekvárt, és mert ez igazán finom.