Senior gerinctorna

2024.04.05. 11:30

Megmozgatják a néha vagy gyakran fájó gerinceket

Csúcsforgalom volt csütörtökön délelőtt Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban. A Mentálhigiénés Műhely februárban indította a senior gerinctornát, és már az első alkalommal akkora sikere volt, hogy a második héttől kezdve, két egymást követő csoportban vehettek részt a jelentkezők. Most az első órán 47-en voltak, a másodikon még többen.

Szepesi László

Vajdáné Éberhardt Anett gyógytornász irányításával elsősorban a nyugdíjas korosztály tagjainak néha vagy gyakran fájó gerincét mozgatják meg, de a torna során átmozgatják az egész testüket is. A kezdeményezésnek már az első percben sikere volt, mondja Anett, aki a szekszárdi kórház Egészségfejlesztési Irodájának szakembere, s ahogy múlnak a hetek, a csütörtök délelőtti tornaórákra egyre többen jönnek. 

Vajdáné Éberhardt Anett gyógytornász irányításával elsősorban a nyugdíjas korosztály tagjainak gerincét mozgatják meg (Fotó: Mártonfai Dénes)

Ami érdekes, a majd' száz résztvevő legtöbbje nő. Mindössze három-négy férfi vesz részt a tornán. A férfiak nehezen motiválhatók, kapom a magyarázatot. Eleve kisebb mérvű az egészség-tudatuk, de ok lehet az is, hogy látva, hogy itt szinte csak hölgyek vannak, nehezebben csatlakoznak a csoporthoz. De ez általános, az egészségügyi szűrésekre is sokkal kevesebben jelentkeznek, mint a nők. Talán ezért is rövidebb az életük.

A speciális tornának egyébként nem csak fizikális szempontból van fontos szerepe, hanem mentálhigiénés oldalát tekintve is. Mert az idősebb korosztályt viszonylag nehéz kimozdítani, ide viszont azok a nyolcvan felettiek is eljönnek, akik többnyire egyedül vannak otthon. Itt emberekkel találkoznak, beszélgetnek, társaságban vannak.

A speciális torna mentálhigiénés szempontból is hiánypótló (Fotó: Mártonfai Dénes)

Pócs Margit, a Mentálhigiénés Műhely elnöke arról beszélt, az ingyenes gerinctornával a nyugdíjas tagozat sokoldalú tevékenysége bővült. Emellett havonta vannak egészségvédő előadások, hetente személyes tanácsadás, egészség szabadegyetem, márciusban indult felnőtteknek az életkríziseket feldolgozó életerő meseműhely, az legközelebb április 8-án délután 4-kor lesz az Illyés Gyula Könyvtárban, és a hónap vége felé pedig egy másik új program, az egészséget segítő légzéstréning veszi kezdetét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában