Itt a nyár, itt a grill szezon

2024.05.26. 12:00

A tökéletes grillparti és a saslik együtt jár

Közeleg a nyár, a barátokkal töltött minőségi kikapcsolódás és a hosszúra nyúló grillpartik ideje.

Brunner Mónika

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A buli előtti napokban tervezze meg a menüt. Írjon listát alapanyag-mennyiségekről, beszerzendőkről, felszerelésről, az előkészítés menetéről és idejéről. Gondolja át, mikor, hol és melyik alapanyagokból mennyit kell vásárolni. Vegye figyelembe a vendégek összetételét, ki fogyókúrázik, szeretik-e a desszertet. Húsból vendégként nagyjából összesen kétszáz grammal kalkuláljon, a húsok mellé tervezzen köreteket.

Egy átlagos méretű grillen mindent meg tud sütni egy akár húszfős társaságnak is. Íme a grillpartijához egy kitűnő recept: saslik (rablóhús). A páchoz: 1 evőkanál mustár, 2 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál őrölt rozmaring, 2 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál olívaolaj, bors. A nyárshoz: 80 dkg sertésszűz, 10 dkg füstölt kenyérszalonna, 2 darab kaliforniai paprika, 1 darab cukkini, 1 fej lilahagyma, só, 8 darab sasliktű.

Elkészítés: egy keverőtálba kanalazzuk a mustárt, hozzáadjuk a kakukkfüvet, a rozmaringot, a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymagerezdeket, felöntjük az olajjal, borsozzuk, és jó alaposan összekeverjük. Előkészítjük az alapanyagokat. Ha szükséges, a sertésszüzet megszabadítjuk a hártyás részeitől, a húst 7-8 milliméteres érmékre szeleteljük. A hússzeleteket az előre elkészített olajos marinádba rakjuk, jól összekeverjük, és a hűtőben legalább egy órát pihentetjük.

A szalonnát felszeleteljük, és az szűzérmék méretének megfelelő méretűre vágjuk. A paprikát és a cukkinit megmossuk, a hagymát meghámozzuk. A paprikát kicsumázzuk, a többi alapanyagnak megfelelő méretűre vágjuk, a cukkinit 1/2 centiméteres darabokra karikázzuk, a hagymát 1/4 cikkekre vágjuk, leveleire bontjuk. Következhet az összeállítás. Ha nem fém sasliktűt, hanem fanyársat vagy -pálcát használunk, azokat áztassuk hideg vízbe 1-2 órára tűzés előtt.

Két nyársat használjunk, mert így sütés közben könnyen forgathatjuk úgy, hogy az alapanyagok fixen maradnak, és nem forognak el. Kezünkbe veszünk két nyársat, és először a paprikát húzzuk fel rájuk, majd következik a pácolt hús, egy szelet szalonna, a cukkini, végül a hagyma, majd ismét a hús. A sorrendet még kétszer megismételjük. Ugyanígy elkészítjük a többi nyársat is.

A grill hőmérsékletét 160-170 fokig hevítjük, megsózzuk a saslikot, majd oldalanként 4-5 percig sütjük, forgatás közben az oldalakat a hús fűszeres pácával időnként megkenjük. Az elkészült saslikot sütés után pár percig pihentetjük, salátával és hasábburgonyával tálaljuk.

Forrás: mindmegette.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában