Dr. Bagdy Emőke: a nők fiatalon szüljenek, a karrier ráér (galéria)

Pedagóguskonferenciát szervezett múlt pénteken, Szekszárdon a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központja.

Szepesi László

Pedagóguskonferenciát szervezett a Mathias Corvinus Collegium szekszárdi képzési központja

Fotó: Makovics Kornel

A szekszárdi pedagóguskonferencia célja – mondta köszöntőjében Böröcz Máté, a szekszárdi képviselet vezetője –, hogy a vármegye iskoláival szorosabbra fűzzék a kapcsolatot, ugyanis az ő jó munkájuk nélkül az MCC-nek sem lenne ennyi kiváló diákja. Molnár Ágnes, a Fiatal Tehetség Program régióvezetője, majd Fehér Bernadeta, a Középiskolás Program régiókoordinátora beszámolt arról, hogy a végéhez közeledő tanév során miként gyarapították a tehetséges diákok ismereteit. 

Népszerű a Fiatal Tehetség Program

A Fiatal Tehetség Programban eddig három évfolyam tanulói vettek részt, ősztől indul a negyedik, ide azokat várják, akik ősszel lesznek ötödikesek. A középiskolások most nyolcvanan vannak, közülük sokan, akik most érettségiznek, mennek tovább az egyetemi programba. A fiatalabb korosztály hetedikesei is arról beszélnek, hogy egy év múlva biztosan továbbmennek a Középiskolás Programba.

Beszámoltak arról is, hogy a középiskolásoknál a tanév során harminc klubdélutánszerű képzést tartottak, több diákjuk tanulmányúton volt Athénban, Brüsszelben, Skóciában, s az idei évtől az angol és német mellett spanyolul is tanulhatnak a diákok. Egyébként mindkét programban most van a felvételi időszak, a fit.mcc.hu illetve kp.mcc.hu oldalon lehet jelentkezni.

A tanárok szakmai programon vettek részt

Ezután a tanítók, tanárok az emeleti előadóteremben szakmai programon vettek részt. Fegyverneki Gergő középiskolai tanár, tréner, digitálispedagógia-szakértő azt mutatta be, digitális korszakunkban milyen játékos ötletekkel, feladatokkal lehet felkelteni a diákok figyelmét a tanórákon, miként lehet fejleszteni olyan 21. századi készségeiket, mint a kreativitás, az együttműködés és a tanulástechnika.

Egy módszertani svédasztalt kínált, az egyszerű játékoktól a komplex, tantárgyak közötti projektekig, amellyel nem csak motiválni tudják a Z, az alfa, a digitális eszközökön szocializálódott generációkat, hanem olyan képességeket is fejlesztenek bennük, amelyek fontosak lesznek a munkaerőpiacon. 

A pedagógusoknak szánt eszmecserét a képzési központ nagy előadótermében egy előadás követte, amely már mindenkinek szólt. 

Miként fér össze a karrier és család?

Dr. Bagdy Emőke arra a gyakorta felmerülő kérdésre igyekezett feleletet adni, hogy rohanó korunkban, mikor mindenki igyekszik napról napra jobban élni, miként fér össze a karrier és család. Bevezetőjében viszont kitért arra, örömmel jött, és vállalja mindig az MCC felkéréseit, mert itt egy olyan programot valósítanak meg a tehetséges fiatalok fejlesztése érdekében, amit egyébként sok pénzt áldozva, csak a tehetősebb szülők tehetnek meg.   
Az előadása címében szereplő témát boncolgatva pedig a professzorasszony elmondta, nagyon veszélyes, ha a kettőt ellentétbe állítva azt kérdezzük, hogy melyik fontosabb. Előadása során – melyet a végén a közönség hatalmas tapssal honorált – a kérdést főleg a nők szerepét elemezve vizsgálta. 

Egyetlen életünk, amely valamennyiünknek megadatott, a korszellem nyomásának megfelelően megkívánja, hogy azokat az értékeket képviseljük és szolgáljuk, amelyek ránk nehezednek, mondta. Ilyen érték a nőnek – aki nem eredendően van arra irányozva, hogy a férfiértékeknek megfelelően karriert építve álljon be a sorba – az utódok felnevelése.  Emellett pedig vállalja, hogy építi a magas szakmai érvényesülését. 

Már nem a régi patriarchális világban élünk

Veszélyes szó a karrier, mert benne van a negatív sugallatú törtetés, előrejutás, fölülkerekedés. Minden foglalkozás, szakma, mesterség, vagy ennek csúcsán a hivatás, valójában a társadalmi munkamegosztásba való valamilyen bekapcsolódás. Probléma viszont az, hogy a nő, aki kell, hogy vigye tovább az életet, szüljön, neveljen gyermekeket, teremtsen családi életet, találkozik a társadalom részéről az elvárással, mint egy pozitív lehetőséggel is, hogy építsen karriert.

Viszont nem a régi patriarchális világban élünk, amikor a férfi pénzt keres, s a nő otthon végzi dolgát. Ezért ügyességük és feladatuk is, hogy a kettős nyomás alatt, amely a nőket terheli, megteremtsék a szükséges kompromisszumot, legyen meleg családi tűzhely, de ebbe vonják be a férfit, hogy az erősebbiknek mondott nem adja a biztonságot.

Vallja, az élet az első, utána jöhet a karrier

A professzorasszony, összegezve nyolcvankét évét, elmondta, tudja, hogy sokat adott a szakmának, a hivatásának, az általa képviselt szakterületnek, de az igazi, amit kapott, a gyerekei, hogy velük továbbviszi az életet. 

Vallja, az élet az első, utána jöhet a karrier. Tudósként is állítja, fontos, hogy a nők fiatalon szüljenek, mert a biológiai vastörvény nem veszi figyelembe, hogy előbb hivatásukban akarnak jeleskedni, s a biológiai időablak bezárul. A karrier ráér, üzente végül prof. dr. Bagdy Emőke pszichológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában