fejlesztés

2018.03.20. 17:30

Új gyártócsarnokkal bővült a bonyhádi ipari park

Újabb, 1300 négyzetméteres üzemcsarnokkal bővül a bőrbevonatú autóalkatrészeket gyártó bonyhádi Schäfer-Oesterle Kft. üzeme a Völgység Ipari Parkban.

Balázs László

A bonyhádi beruházást Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós fejlesztési források felhasználásért felelős államtitkár, és Filóné Ferencz Ibolya polgármester kedden avatta fel ünnepélyes keretek között.

Az átadón elhangzott, az üzemcsarnok a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 300 millió forintos, százszázalékos intenzitású támogatásával, az önkormányzati tulajdonban lévő Bonycom Közüzemi Nonprofit Kft. beruházásában épült meg.

A német vállalat dél-dunántúli központjában megvalósuló kapacitásbővítésével kapcsolatban Rákossy Balázs elmondta, a sikernek több összetevője van. Az összefogáson túl fontos, hogy a cég bízik a városban és az itt dolgozók megfelelő tudásában, képzettségében, amivel ellátják a gyártósori munkát.

A kormányt képviselő államtitkár közölte, a finanszírozás vegyes, az állami tőke mellett önkormányzati forrás és gazdaságélénkítésre fordítható TOP-os pénz ad új színt a befektetésnek. Az uniós támogatásról megjegyezte, az 1300 milliárd forintot 18 megye és a 22 megyei jogú város használhatja fel gazdaságfejlesztésre, versenyképesség javításra és foglalkoztatás bővítésre. Tolna megye 30 milliárdot kap, ebből megközelítőleg 300 milliót használtak most fel. Ötven új dolgozó foglalkoztatása a projekt részét képezi, így a megközelítőleg 400 fős alkalmazotti létszám a térség sikeres foglalkoztatójává teszi a céget.

Potápi Árpád János kiemelte, Bonyhád elmúlt másfél évtizede a megújulásról szól. Kilenc évig lázas tevékenységet folytattak, de nem történt semmi, pedig sokat dolgoztak. Az elmúlt néhány évben négy ipari csarnok létesült, ezekhez a következő két esztendőben még öt épül. Milliárdokról beszélhetünk majd az építésük során.

Tizennégy TOP-os pályázatot nyújtott be a város, ebből tizenkettőnél már pozitív döntés van – közölte Filóné Ferencz Ibolya. A polgármester megjegyezte, mindig a pénzről beszélünk, pedig az itt élőket elsősorban nem ez érdekli. De fontosak a beruházások, mert az emberek komfortérzetét javítják.

Fejlődési ív

Az elmúlt két év a tervezésről, a pályázatok beadásáról és az eredmények megvalósulásáról szólt a városban. A cél azt volt, hogy minden olyan lehetőséget megragadjon a város és a hivatal – Filóné Ferencz Ibolya és dr. Puskásné dr. Szeghy Petra jegyző vezetésével –, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az itt élők számára a lehető legjobb feltételeket teremtsék meg. A feladatot nehezítette, hogy ritkán írnak ki olyan tendereket, amelyek teljes mértékben megfelelnek a város fejlődési igényeinek, így ezeket össze kellett hangolni, ami nagy kihívást jelentett.

Borítóképünkön: Balról dr. Farkas Attila, a Bonycom Kft. ügyvezető igazgatója, Potápi Árpád János, Filóné Ferencz Ibolya, Rákossy Balázs és Frei István, a Schäfer-Oesterle Kft. ügyvezető igazgatója Fotó: Mártonfai Dénes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!