önkormányzat

2018.03.08. 07:00

Gazdafórumon esett szó a külterületi utakról

A gazdák és Bátaszék önkormányzata közösen finanszíroznák a külterületi utak rendbetételét.

Mauthner Ilona, illusztráció: Shutterstock

Gazdafórumra hívták a helyi mezőgazdasági vállalkozókat, őstermelőket a bátaszéki városházára. A több mint negyven résztvevőnek először Németh Judit, a megyei agrárkamara főfalugazdásza tartott tájékoztatót az őstermelőket érintő aktuális kérdésekről.  A fórum központi témája azonban a külterületi utak állapota és azok karbantartása volt.

Dr. Bozsolik Róbert polgármester elmondta, a város tavaly vette át a tsz-től az utakat. Ezt követően kidolgoztak egy szabályzatot, melynek pénzügyi alapja, hogy a gazdák és az önkormányzat adnák össze a pénzt. A két hektár fölötti földterülettel rendelkezők évente ezer forintot fizetnének ebbe az alapba egy-egy hektár után. A gazdák által összeadott pénzhez a város is ugyanannyit tenne, mondta a polgármester. Minden évben összehívnák a fórumot, ahol eldöntenék, melyik utat hozzák rendbe, a munkát a város végeztetné el. A gazdák részéről a befizetés önkéntes.

A polgármester elmondta, az adataik szerint 3000 hektárnyi az érintett terület, így akár jelentős összeg is összejöhetne a befizetésekből és a város kiegészítéséből évente. Kérdés, hogy az önkéntes befizetésekhez csatlakoznak-e a nagyobb gazdaságok is, mint a Palotabozsoki Mezőgazdasági Zrt., vagy a Szekszárdi Mezőgazdasági Zrt. Bíznak abban, hogy erkölcsileg minden érintett gazdálkodó úgy gondolja: az utakat nem csak használni akarja, hanem kötelessége ezek karbantartása is. Az ütemterv szerint elsőként a csapadékvíz elvezetését oldanák meg, majd a külterületi utakat hoznák rendbe. A megjelent gazdák pozitívan fogadták a terveket és a befizetésekkel is egyetértettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!