jubileum

2018.04.17. 11:30

Különleges ízvilágot nyújtanak a dombóvári sörfőzde termékei

A kézműves sörök kedvelői jól ismerik a Kissler Sörfőzde termékeit, amelyek számos szakmai elismerést begyűjtöttek már. A dombóvári Kiss-Fadler házaspár huszonöt éve nyitotta meg a családi sörfőzdét.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

– Ha huszonöt éve tudtuk volna, hogy ennyi nehézség vár ránk, talán bele sem kezdünk – mondta Kiss László és neje, Erzsébet, a dombóvári Kissler Sörfőzde alapítói. De szerencsére belevágtak, söreikkel nagy népszerűségre tettek szert, és számtalan sikert elértek az elmúlt negyed évszázad alatt.

– 1992-ben jött a gondolat, hogy valami újba kellene kezdenünk. Akkoriban sorra nyíltak a kis sörfőzdék, és úgy döntöttünk, mi is megpróbáljuk. 1992 októberében kezdtük az építkezést, megvásároltuk a technológiát, és 1993 augusztusában megnyitottunk – idézte fel a kezdeteket Kiss Lászlóné, Erzsébet. Ő korábban a vendéglátásban dolgozott, a férje pedig esztergályos volt, így a sörfőzést meg kellett tanulniuk, ki kellett tapasztalniuk. A Kissler márkanevet kettejük vezetéknevéből – Kiss és Fadler – kombinálták.

Eleinte csak pilseni típusú, világos sört főztek, amely az Ősforrás nevet kapta, majd a barna Holló is bekerült a kínálatba. Idővel divatba jöttek az ízesített sörök, ám mivel mindig egyéni ízvilágra törekedtek, elkezdték kikísérletezni az első saját ízüket. Ez lett a homoktövis és bazsalikom felhasználásával készült Fito. Erzsébet elmondta, hogy ízesített söreiknek magasabb az alkoholtartalma, ugyanis a gyümölcsöket és a fűszereket nem utólag, hanem főzés közben adják hozzá, így a gyümölcs is növeli az alkoholtartalmat, és az ital sörkaraktere is megmarad.

Mostanra több mint húszféle sört forgalmaznak, és további különlegességként sörpárlatot is kínálnak. Újabb íz megalkotását egyelőre nem tervezi a házaspár, hacsak nem éri őket komoly inspiráció. A sörfőzde megalakításának huszonötödik évfordulójára azonban mégis előálltak egy újdonsággal, a Hungária sörrel. Ennek receptjét az alapanyag-beszállítójuktól kapták, akivel a kezdetek óta együtt dolgoznak. A leírást egy kicsit újragondolták, az 1900-as évek elején forgalmazott sör nevét azonban megőrizték. Ám „sörgőként” is emlegetik, a fogyasztók visszajelzése alapján ugyanis kissé száraz, pezsgős íze van.

Hamarosan versenyen is bizonyíthat az ital, akárcsak a Kissler Sörfőzde többi terméke. Először 2006-ban nevezték egy sörüket a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének versenyére, és egyből aranydiplomát nyertek vele. Holló elnevezésű sörüket pedig az év leginnovatívabb sörének választották a Global Craft Beer Awards kézműves sörversenyen Berlinben 2014-ben, és ugyanitt bronzérmet érdemelt a Fito a gyógynövény vagy fűszer felhasználásával készült sörök kategóriájában. Nagy elismerésnek tartják, hogy 2016-ban az önkormányzat Ivanich-díját is megkapták, amely a városban működő gazdasági társaságok díjazására szolgál.

A sörfőzésért Erzsébet felel. Még most is ugyanazt a technológiát használják, amellyel huszonöt éve kezdtek. Egy főzet tizenhárom nap elteltével kerülhet a vendég elé, kínálatukat az igényekhez igazítják. A rendszer névleges kapacitása 650 liter, melynek 520 liter szűrt sör az eredménye. Mint mondták, családi vállalkozásként nem engedhetik meg maguknak, hogy ekkora mennyiséget kiöntsenek, ha az rosszul sikerült. A kimagasló minőségre ez az odafigyelés is garanciát jelent.

A házaspár hozzátette, hogy az induláskor nem tervezték, hogy saját vendéglátóhelyet nyissanak, végül mégis így hozta az élet, és Dombóváron, illetve időszakosan Gunarasban működtetnek egy-egy egységet. A kialakításkor családias környezet megteremtése volt a cél, amit sikerült megőrizni, bár a vendégkör sokat változott az évek folyamán. A kézműves sörök kedvelői jól ismerik a Kissler Sörfőzde termékeit, és a házaspár bízik benne, hogy lesz, aki továbbviszi a vállalkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!