mezőgazdaság

2018.08.07. 10:30

Emelkednek a kalászos vetőmagok árai

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Nettó kilencvenhatezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól begyűjtött adatok feldolgozása után a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az idei előrejelzés a végfelhasználói árak enyhe emelkedésével számol.

Takács Géza, a vetőmag terméktanács elnökének tájékoztatása szerint az őszi búza és a tritikálé vetőmagjából a várható készletek szakmailag megfelelő, negyven százalék körüli felújítási lehetőséget jelentenek, azonban az őszi árpa esetében a szaporítóterület csökkenése miatt – az előző évivel azonos vetésterületet feltételezve – akár hiányhelyzet is kialakulhat. Az idei évben emelkedtek a kalászos terményárak, várhatóan növekednek a termelési költségek, amelynek következménye a vetőmag végfelhasználói árának enyhe növekedése.

A vetőmag szövetség az őszi kalászos vetőmagokra vonatkozó tájékoztató árat széles körű adatgyűjtést követően hozta nyilvánosságra. A tonnánkénti kilencvenhatezer forintos ár a zsákokba töltött, gombaölő szerrel csávázott, fémzárolt, az eladó telephelyén gépkocsira rakott terményre értendő. A fent említett ár tájékoztató jellegű, tehát nem fix és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses összeget a felek maguk határozzák meg megegyezés szerint.

Az őszi búza ára 2015-ben kilencvenhatezer, 2016-ban kilencvenháromezer, tavaly pedig kilencvennégyezer forintért kelt el a vetőmagpiacon, egy tonnára vetítve. Az idei ár még alakulóban van, de az előrejelzések szerint, várhatóan emelkedni fog a tavalyi árhoz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!