szüret

2018.08.02. 10:30

Korai szüretre készülhetnek a szőlőtermesztők

Szőlőtermesztési és borászati tanácskozásra hívta a téma iránt érdeklődőket a Mészáros Borházba Ferenc Vilmos, a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke. A tegnap lezajlott rendezvényre a szekszárdi és a tolnai borvidékről is érkezett érdeklődő bőven, hiszen zsúfolásig megtelt az előadóterem.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Elsőként Bősz Adrián, a borvidék hegyközségi tanácsának elnöke beszélt arról, hogy a termelők, ha értékesíteni szeretnék a szőlőjüket, majd a boraikat akkor fontos, hogy származási igazolást kérjenek, ennek módjáról, fontosságáról valamint a most aktuális szőlőtelepítési jogokról is beszélt.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa készletfelmérést készített szüret előtt, illetve a várható szőlőtermés mennyiségét is megbecsülték. Az eredmény hasonló lett, mint tavaly ilyenkor volt: 2,5 millió hektoliternyi bor van még a pincékben és hasonló mennyiségű új borra számítanak az idei szüret után. Természetesen ez az eredmény még változhat, hiszen sok múlik azon, milyen lesz a továbbiakban az időjárás. A túl nagy meleg és a sok csapadék is ronthat az előre megbecsült eredményeken.

A Pécsi Kutatóintézet főborásza, Hevér László az idei évi rendkívüli időjárásról és annak hatásairól tartott előadást. Mint mondta, korai szüretkezdésre kell számítaniuk a termelőknek, augusztus 20-a előtt már az oportót is szedhetik a gazdák a szekszárdi és a tolnai borvidéken, ha marad a meleg. Ilyen időjárás mellett nagyon figyelni kell szüretkor a szőlő hőmérsékletére.

Nemes Zoltán, a megyei kormányhivatalhoz tartozó növény- és talajvédelmi osztály munkatársa a növényvédelemről, permetezésekről, a szőlő betegségeiről, a tőkepusztulásokról, azok okairól beszélt. Arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy szüret után is érdemes még akár kétszer is lepermetezni a szőlőt főleg a peronoszpóra miatt, hogy a jövő évi termés biztosabb legyen.

Az előadásokat követően az érdeklődők megtekintették a Mészáros Borház kadarka ültetvényének egyikét, ahol kísérleti jellegű növényvédelmi összehasonlítást elemezhettek az öt fajta kadarka szőlőn. A szakmai kirándulás után ebéddel várták a Kossuth utcai borházban a vendégeket, ezt követően pedig megkóstolhatták a Mészáros borokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!