kert

2018.09.13. 12:40

Vessünk spenótot, ültessünk szamócát

Szeptemberben lassan kiürül a kiskertünk, hiszen már felszedtük a vörös- és fokhagymákat, a zöldségféléket, a tököt, a padlizsán érése is a vége felé tart, és a paradicsom is kezd leérni. Ennek ellenére rengeteg teendő adódik a kertünkben.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Szeptember az ideje a köszméte és a ribiszke ifjításának, ritkításának. És az őszi gyümölcsfa-telepítéshez is előkészíthetjük az ültetőgödröket, amelyeknek az aljára terítsünk szerves trágyát vagy komposztot.

Mivel a málna félcserje, és a letermett részek elszáradnak, ezeket tőből ki kell metszeni. Az elburjánzott málna felesleges tősarjait nyár végén távolíthatjuk el. A tőritkítás során ideális esetben egy tövön négy-öt sarj maradjon. Ugyanez a sorban ültetett málna esetében tíz-tizenöt sarj méterenként. Az életerős gyökérsarjakkal pótolhatjuk a kiesett málnatöveket.

Itt az ideje vetni spenótot, sóskát, melyek akár október végéig is vethetők időjárástól függően. A középhosszú, hosszú tenyészidejű karfiol magját szeptember-október hónapban vethetjük palántának.

A palántákat a kiültetésig fagymentes helyen kell teleltetni. Ugyancsak itt az ideje a fokhagyma dugványozásának is.

A szamócaindák eltávolítására is megfelelő most az idő, érdemes még egyszer átnézni a szamócatöveket, és levágni a megmaradt indákat, ugyanis gyengíthetik a növényt. Ha a szamócát szeptemberben ültetjük, jövőre már szüretelhetjük is a piros terméseket. Ehhez válasszunk erős, betegségektől mentes, dús gyökérzetű palántákat, melyeket lehetőleg földlabdával együtt ültessünk el. A már meglévő, túlszaporodott vagy három-négy éves szamócaültetvényeket is most ültessük szét.

A szamóca számára a szerves anyagban gazdag, jó vízellátású talaj a legmegfelelőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!