mezőgazdaság

2018.10.23. 11:30

Fizetik a gazdáknak az agrártámogatást

Több mint tízezer családot érintenek megyénkben a területalapú támogatások. Jó hír számukra, hogy október 16-tól megkezdték az agrártámogatások előlegeinek kifizetését, ez olvasható a legfrissebb Magyar Közlönyben.

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Az egységes területalapú támogatás keretösszege 231,13 milliárd forintot tehet ki, a támogatható terület nagysága az országban legfeljebb 4,97 millió hektár, a kifizethető előleg pedig hektáronként legfeljebb 32 536 forint lehet, hektáronként. Az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás keretösszege közel 130,7 milliárd forint, előlege hektáronként legfeljebb 18 397 forint lehet.

A területalapú támogatások második felét a következő év elején fizetik majd a gazdáknak.

A rendelet alapján a fiatal mezőgazdasági termelők támogatásának keretösszege meghaladja a 3,78 milliárd forintot, a támogatható terület nagysága országosan legfeljebb 171 797 hektár, a hektáronként kifizethető előleg mértéke pedig maximum 15 417 forint lehet. Termeléshez kötött közvetlen támogatásként október 16-tól kifizethető előleg az anyajuhtartás, az anyatehéntartás, a rizs-, a cukorrépa-, a zöldségnövény-termesztés, valamint a szemes és szálas fehérjetakarmány-növény támogatása is.

Nagyon sokan várják már az agrár-környezetgazdálkodási támogatást (AKG) is, megyénkben ez is több ezer gazdálkodót érint. Tavaly november közepén kezdték el fizetni az AKG-t.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!