gazdálkodás

2019.02.06. 16:20

Az őstermelői igazolványt már lehet érvényesíteni

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Több mint hatezer embert érint megyénkben az őstermelői igazolvány, illetve az okirat betétlapjának érvényesítése. A gazdálkodó kizárólag érvényes igazolvány birtokában minősül őstermelőnek.

A dokumentum akkor érvényes, ha az igazolvány és a hozzá tartozó értékesítési betétlap egyidejűleg hatályos. Minden új év kezdetén nem árt ezt ellenőrizni, mert komoly tétje van az érvényességnek, például az eladást illetően. Az értékesítési betétlap nem csak az adott évre, de a soron következő két adóévre is kérelmezhető az igazolvány ötéves hatályossági ideje alatt. A betétlapot a falugazdásztól lehet kérvényezni térítésmentesen.

Az igazolvány érvényesítését március 20-ig lehet megtenni annak érdekében, hogy őstermelői jogviszony folyamatos legyen. Az érvényesítés hatálya 2019. január 1-től visszamenőlegesen tart. Aki elmulasztja a márciusi határidőt, az visszamenőlegesen már nem tudja igazolványát érvényesíteni. Őstermelő alapvetően az lehet, aki a 16. életévét betöltötte, és az őstermelői tevékenységéből származó éves bevétele kevesebb mint nyolcmillió forint.

Az őstermelés jellemzően a családi gazdaság keretein belül történik. Ezt a gazdálkodási formát idén szeretné megreformálni a kormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!