csökkenhetnek az árak

2019.03.29. 11:30

Az elért eredményt féltik a tejtermelők

A két évvel ezelőtti mélypont után felfelé ívelőben a tejpiac. Nőttek a felvásárlási árak, és idén fejlesztéseket is terveznek a gazdálkodók. Attól tartanak azonban, hogy az egyik hazai üzletlánc által kínált olcsó, import UHT tej ismét lenyomja az árakat.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Még nem indult el a tej felvásárlási ára lefelé, de attól tartanak a tehéntartók, ha 130 forint körüli árért adnak egy liter UHT tejet a boltban, akkor az árcsökkenés csak idő kérdése – mondta Gamos András, a Paks-földespusztai székhelyű Milk-Men Kft. vezetője. Jelenleg, átlagban, száz forint körüli összeget adnak a felvásárlók egy liter tejért. Ez az alapár. Nem hangzik rosszul a három évvel ezelőtti mélyponthoz képest, de Gamos András hangsúlyozta, a környező uniós országokban ennél magasabbak a felvásárlási árak. Még Szlovákiában is, ahonnan az akciós UHT tej érkezik a hazai üzletláncba. Ha visszatekintünk a múltba, 2013-ban átlagban 103 forintot, 2014-ben 107 forintot fizetett a felvásárló egy liter nyers tejért.

Két és fél évvel ezelőtt a Kossuth téren tüntettek a gazdák az alacsony felvásárlási árak miatt, ezt követően többen abbahagyták a tehéntartást. Volt, aki húsmarhára váltott, mert azért többet fizetnek. Olyan is volt, aki végleg befejezte az állattartással járó robotot, mert egyszerűen beleunt, amikor már bevétele sem nagyon volt belőle. Főként azok, akik évtizedeken át minden áldott nap hajnalban keltek, hiába volt vasárnap, vagy ünnepnap. Az állatokat ugyanis fejni, etetni kell, a trágyát is el kell távolítani.

– Több évig tartott az ágazat mélyrepülése, ez idő alatt az állattartók felélték a megtakarításaikat, hitelt vettek fel, ennek költségeit most fizetik. Az idei év lesz talán az első, amikor fejlesztésre is jutna – mondta Gamos András. És végre elmondhatják az ágazatban érintettek, hogy az elmúlt két évben nem csökkent tovább sem a tehéntartók, sem a tehenek száma. Sőt, tavaly a megyében 0,3 százalékkal nőtt az értékesített tej mennyisége.

Jó hír, hogy egyre több fiatal gazdálkodó is ezt a területet választja. Közülük többen is csatlakoztak a 2005-ben alapított, harmincegy tagból álló Dunamelléki Szövetkezethez, amelynek egyébként tagja a Milk-Men Kft. is.

Sokat ér Vilma, az üsző és az anyja

Európa legértékesebb üszője – ilyen cím is van – nem más, mint Vilma, a Paks-földespusztai Milk-Men Kft. tulajdona. Hogy egy állatnak mekkora az értéke, az nem elhatározás kérdése, hanem tudományosan állapítják meg. Vilma genetikáját amerikai laborban is megvizsgálták. A kft. vezetői azt tervezik, hogy árverésre bocsájtják Belgiumban, ahol nagy hagyománya van ennek a műfajnak. A remélt bevétel 50 ezer euró. A kiváló üszőnek az anyja is híres volt, évekkel ezelőtt húszezer eurót ajánlottak érte. Vilma és az anyja saját tenyésztésű üsző. Az árveréseken a tejtermelési képessége mellett a tehén hasznos élettartamát és küllemét is pontozzák. Egy ilyen drága jószágot nem állítanak be a termelésbe, hanem az embriójáért tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!