mezőgazdaság

2019.03.19. 19:10

Felgyorsítanák az osztatlan közös területek kimérését

Mauthner Ilona

Fotó: Illusztráció (Shutterstock)

Újabb lendületet kaphat az osztatlan közös földterületek rendezése azzal, hogy megkezdődött a közigazgatási egyeztetése annak a jogszabályi javaslatcsomagnak, amely ezt a témát érinti. Tolna megyében több ezer embert és húszezer hektárnyi földterületet érint az osztatlan föld, míg országosan négymillió földtulajdonost és több mint egymillió hektárnyi földterületet.

Az agrarszektor.hu információi szerint a várható intézkedések elsősorban arra irányulnak, hogy egyszerűsítsék és gyorsítsák az osztatlan tulajdonok felszámolására irányuló eljárásokat. Az ugyanakkor egyelőre kérdéses, hogy a jogszabálycsomag már az első félévben az Országgyűlés elé kerülhet-e, vagy a megtárgyalása az őszi ülésszakra tolódik át.

Az osztatlan közös tulajdonok az 1990-es években, részben a kárpótlási eljárásokban, részben pedig a szövetkezeti részaránytulajdon-kiosztáskor jöttek létre, sok gazda nagy bosszúságára. Az ilyen földek jogilag ugyan forgalomképesek, de ha sok a tulajdonostárs, csak nehezen értékesíthetők, mert ahhoz mindegyiknek hozzá kell járulnia. Ám ez hamarosan megváltozik, legalábbis ebben bíznak azok, akik 2012. június 1-ig nem kérték az osztatlan közös tulajdonban lévő földjeik kimérését.

A jogszabályi javaslatcsomag egyik eleme az ingatlannyilvántartásban szereplő „holt lelkek” felszámolása, vagyis annak tisztázása, mi történjék azokban az esetekben, amikor a bejegyzett földtulajdonosok már nyilvánvalóan nem élnek. A tervek szerint csökkentenék a ma négyszázötven–ötszáz napig tartó eljárások ügyintézési idejét, az eddigi hét helyett pedig az ügymenetben csak egy jogorvoslati lehetőséget biztosítanának. Illetve táblán belül is csökkentenék a tulajdonosok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!