közgyűlés

2019.05.19. 15:15

Az öntözés fejlesztése fontos feladat a megyében

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ) közgyűlést tartott nemrégiben Tengelicen. A megjelenteket Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke, a MÖOSZ elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Jakab Istvánnak, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnökének. Többek között azt hangsúlyozta, hogy nem lehet tovább halasztani az osztatlan közös földterületek ügyének rendezését. Mint mondta, azon dolgoznak, hogy törvényi szabályozás útján olyan helyzetet teremtsenek, melyben azé lesz a föld, aki meg akarja művelni – írták a MÖOSZ honlapján közzétett beszámolóban.

Jakab István rendkívül fontosnak nevezte a nagy vízügyi infrastruktúrák mielőbbi rendezését is. A célra a kormányzat 2020-tól tíz éven keresztül évi 17 milliárd forint forrást biztosít. A vízkormányzás alapjainak megteremtése a legfontosabb feladat, ugyanis elsőként a víz csatornákban való áramlását kell biztosítani az öntözés feltételeinek megteremtéséhez mondta Jakab István. Hozzátette, ha valaki felszíni vízből akarja öntözni a földjét, ahhoz elég egy bejelentés, és másnap kezdheti is a munkát.

Ezt követően Kis Miklós Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnökhelyettese beszélt. Kiemelte, a NAK legfontosabb feladata, hogy olyan falugazdász hálózatot működtessen, amely szavatolja a tudásátadást, illetve, hogy segítsék a kamarai tagokat bonyolult adminisztrációs munkában. Azt is elmondta, hogy a fúrt kutak kérdésköre kapcsolódási pontot jelent a NAK és a helyi önkormányzatok között. A cél, hogy a mezőgazdasági és a lakossági célú vízfelhasználást jelentő kutakat, valamint a különféle agrárberuházásokhoz köthető kutakat különválasszák.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!