mezőgazdaság

2019.05.11. 13:00

Egy hónapig nincs korlát az öntözésben

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Az öntözés volt a szakmai témája a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete küldöttgyűlésének pénteken, amelyen részt vett dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára. A kamarai tagok, úgy is mint gazdálkodók, rengeteg kérdést tettek fel, leginkább az öntözés szabályozásával kapcsolatban. Volt, amire kutatói szintű válaszok vannak, más kérdések szabályozása folyamatban van, válaszolta az államtitkár-helyettes. Vendégh Edit, a kamara megyei elnöke elmondta, valamennyi kérdést feljegyezték és megküldik az illetékeseknek, a válaszokat pedig továbbítják a gazdáknak.

Milyen új intézkedések vannak, illetve várhatóak az öntözéssel kapcsolatosan, kérdeztük dr. Juhász Anikót. Mint elmondta, a legfontosabb az április 30-án megjelent, rendkívüli öntözési célú vízhasználatról szóló új szabályozás. Ez azt jelenti, hogy egy hónapon keresztül bejelentéssel, engedély nélkül, méret és a vízmennyiség határa nélkül lehet öntözni, ami megoldás az aszály miatt kialakult helyzetre. Mint mondta, folyamatos a szabályozás, a jelzések alapján igyekeznek finomítani a rendszeren. Ha lesz átfogó, új jogszabály, az év vége előtt nem várható a megjelenése.

Arról is beszélt, hogy jelenleg is van nyitva a mezőgazdasági termelők számára beruházási pályázat, a majdnem 49 milliárdos összegből eddig 28 van lekötve. Tudjuk, tette hozzá, hogy a nagyon sok feltételnek nehéz megfelelni, de aki megfelel, az még bátran pályázhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!