újabb tíz százalékkal

2019.06.28. 09:30

Emelkedett a termőföldek hektáronkénti átlagára

Mauthner Ilona

Tovább nőtt – újabb tíz százalékkal – hazánkban a termőföldek hektáronkénti átlagára az előző évhez képest. Az emelkedés a következő években is folytatódhat a Takarék Termőföld index számításai szerint. A legnagyobb drágulás Közép-Magyarországon volt, átlagosan 31 százalékkal magasabb fajlagos összegeket fizettek a gazdát cserélt területek esetében a vásárlók, mint egy évvel korábban.

A hektáronkénti átlagár 1,4 millió forint körül alakult, az összes értékesített terület pedig 280 ezer hektárt tett ki országosan. Ugyanakkor a haszonbérleti díjak, amelyek mintegy 50 ezer forintra rúgtak, a földáraknál kisebb mértékben emelkedtek.

Tolna megyében az országos átlagnál is magasabbak a földárak, egy hektár szántót szinte lehetetlen megvenni 1,6 millió forint alatt, de közel 3 millió forintos adásvételre is akadt példa. A magas árak ellenére Tolna megyében alig volt értékesítés, mert nem nagyon van kínálat.

Országosan az összes értékesített terület 280 ezer hektár körülire tehető, amelyből csaknem 131 ezer hektár szántó, a többi pedig vegyes művelésű, illetve erdőterület volt. Tavaly legkisebb mennyiségben szőlőültetvényeket adtak el, mindössze 1116 hektárt. Tolna megyében a szőlő-gyümölcsös ára hektáronként a 2,5–3 millió forinthoz áll közelebb, de volt példa hektáronkénti 4 milliós szőlőterület adásvételére is Bátaszéken.

Az Agrotax Kft. számításai szerint a szőlők 2018-as hektáronkénti országos átlagára 1,86 millió forint körül alakult, a dunántúli régióban voltak a legdrágábbak, kétmillió feletti-, míg a legolcsóbbak Nógrád megyében, egymillió forint alatti átlagárral.

A haszonbérleti díjak kevésbé emelkedtek 2018-ban, mint a termőföldárak, Tolna megyében hektáronként átlagban 51 ezer forintot kértek a földhasználóktól a tulajdonosok. Megyén belül is van eltérés, Tamási, Dombóvár és Szekszárd térségében 70 ezer forintot, de van, ahol csak 40 ezer forintot kértek bérleti díjként hektáronként, évente.

Ezek is érdekelhetik