mezőgazdaság

2019.08.29. 07:00

Lassan terjed a biogazdálkodás, pedig egyre nagyobb rá az igény

A biogazdálkodásnak Tamási, Nagydorog és Kajdacs környékén van hagyománya Tolna megyében. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösben, kertészeti kultúrákban is gazdálkodnak ezzel a módszerrel. A bio nem jelenti azt, hogy a termény kukacos. Ma már ezen a területen is elvárás a szép küllem.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Betakarították a megyében is a bio- és tönkölybúzát és a biorozst is azok a termelők, akik ezt a gazdálkodási formát választották.

Komáromi János, nagydorogi termelő elmondta, az idei mennyiségek átlag alattira sikerültek, ennek oka az őszi, majd a tavaszi aszály volt. Mivel ökogazdálkodók, műtrágyával nem korrigálhatták a körülményeket. Így az idei átlagtermés a tavalyi eredményeknek a nyolcvanöt százaléka lett.

A biokölest viszont ezután aratják, idén ebből tizenhat hektáron termeltek. Eredetileg napraforgóban gondolkodtak, mondta Komáromi János, de a vetés előtt meggondolta magát, mivel májusban rengeteg eső esett, ami a gyomok szaporodását segítette elő, és ez nagy gond a biogazdálkodásban.

A megyében kilencen foglalkoznak ezzel a gazdálkodási móddal. Közülük a legfiatalabb egy harminchat éves termelő, aki három éve csatlakozott az ökogazdákhoz, ő baromfitartással is foglalkozik a növénytermesztés mellett. A biotojások iránt nagy a kereslet, a szekszárdi piacon is lehet belőle vásárolni, darabját hetvenöt forint körül kínálja.

A világ kilencvenöt országában folyik biogazdálkodás. A hazai százharminc­ezer hektárnyi terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a harmincöt százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát nevelnek.

Sokan kérdezik, hogy mitől bio a bio. Röviden összefoglalva a válasz annyi, hogy a vonatkozó jogszabályban rögzített feltételeket be kell tartani. Az engedélyezett növényvédelmi célú természetes alapanyagú vagy mikrobiológiai készítmények használata esetén valósul meg a biogazdálkodás. Amennyiben a feltételrendszer betartását és az engedélyezett szerek használatát valamelyik akkreditált ellen­őrző szervezet (például a Biokontroll Hungária) ellenőrizte és tanúsítvány kiállításával igazolta, akkor tekinthető csak bionak a termény. Ugyanakkor a biogazdának az előbbieken túl előnyben kell részesítenie azokat az eljárásokat, amelyek a környezet harmóniáját eredményezhetik.

Vannak készítmények, például a rezes, kénes permetszerek, illetve a baktérium­trágya, amit a biogazdálkodó is használhat, mondta Komáromi János. A Biokontroll listáján ezeket pontosan felsorolják.

Aki úgy dönt, hogy mostantól biotermékeket állít elő, az a bejelentést követő huszonnegyedik hónap után elvetett növények termését értékesítheti bioként. A talajnak is „ki kell tisztulnia”, a gyümölcsöt pedig négy év után lehet csak bioként árusítani, ha minden feltételt betartott a termelő, és ezt igazolni is tudja.

Az ökogazdákat egyébiránt szigorúan ellenőrzik, melynek során kérik tőlük a gazdálkodási naplót, a készletnyilvántartást, a beszerzett anyagokat, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel. Az ellenőrök évente, vagy kétévente cserélődnek annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges összebeszélést.

Komáromi János, nagydorogi termelő szerint megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani. Annak ellenére, hogy a termesztési körülményből következően jelentősen kevesebb terem egy területi egységen, mint a hagyományos módszer esetében. Ugyanakkor jóval kevesebb a ráfordított költség, tekintve, hogy nem vásárol műtrágyát, gyomirtószert a termelő.

– Amit megtermeltem, mindig eladtam, és az érte kapott ár jóval fölötte volt a szokványos termények árának. Az igaz, hogy az eladott terményeim általában tőlem egyenesen Németországba indultak – mesélte Komáromi János. Azt is elmondta, hogy elkészült Sárszentlőrincen a malom, ahol teljes kiőrlésű biolisztet állítanak elő. A paksi és a budapesti piacon árusítja a saját készítésű termékeit, így teljes kiőrlésű búzából, tönkölybúzából, hántolt kölesből készült liszteket és a barna kölest is.

Sokan keresik a biotermékeket, és sok a visszajáró vásárló, a legtöbben céltudatosan jönnek – mondta az egyik szekszárdi bioszaküzlet vezetője. Sokan vannak, akik az eladó tanácsát kérik egy-egy gyógytermék használata előtt, mindenkinek szívesen segítenek.

Egy paksi biobolt vezetője azt emelte ki, hogy sportolók, idősek, fiatalok is megfordulnak üzletükben, széles a vásárlói réteg.

Elmesélte, hogy egy néni azt mondta neki, tíz éve el sem tudta volna képzelni, hogy kukoricadarából készít süteményt, de jönnek az unokák, akik ezt kérik tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!