2019.08.29. 07:00
Lassan terjed a biogazdálkodás, pedig egyre nagyobb rá az igény
A biogazdálkodásnak Tamási, Nagydorog és Kajdacs környékén van hagyománya Tolna megyében. Itt a szántóföldi növények mellett gyümölcsösben, kertészeti kultúrákban is gazdálkodnak ezzel a módszerrel. A bio nem jelenti azt, hogy a termény kukacos. Ma már ezen a területen is elvárás a szép küllem.
Fotó: Mártonfai Dénes
Betakarították a megyében is a bio- és tönkölybúzát és a biorozst is azok a termelők, akik ezt a gazdálkodási formát választották.
Komáromi János, nagydorogi termelő elmondta, az idei mennyiségek átlag alattira sikerültek, ennek oka az őszi, majd a tavaszi aszály volt. Mivel ökogazdálkodók, műtrágyával nem korrigálhatták a körülményeket. Így az idei átlagtermés a tavalyi eredményeknek a nyolcvanöt százaléka lett.
A biokölest viszont ezután aratják, idén ebből tizenhat hektáron termeltek. Eredetileg napraforgóban gondolkodtak, mondta Komáromi János, de a vetés előtt meggondolta magát, mivel májusban rengeteg eső esett, ami a gyomok szaporodását segítette elő, és ez nagy gond a biogazdálkodásban.
A megyében kilencen foglalkoznak ezzel a gazdálkodási móddal. Közülük a legfiatalabb egy harminchat éves termelő, aki három éve csatlakozott az ökogazdákhoz, ő baromfitartással is foglalkozik a növénytermesztés mellett. A biotojások iránt nagy a kereslet, a szekszárdi piacon is lehet belőle vásárolni, darabját hetvenöt forint körül kínálja.
A világ kilencvenöt országában folyik biogazdálkodás. A hazai százharmincezer hektárnyi terület eltörpül más országokéhoz képest, és ennek is a harmincöt százaléka gyep, ahol szürkemarhát, birkát nevelnek.
Sokan kérdezik, hogy mitől bio a bio. Röviden összefoglalva a válasz annyi, hogy a vonatkozó jogszabályban rögzített feltételeket be kell tartani. Az engedélyezett növényvédelmi célú természetes alapanyagú vagy mikrobiológiai készítmények használata esetén valósul meg a biogazdálkodás. Amennyiben a feltételrendszer betartását és az engedélyezett szerek használatát valamelyik akkreditált ellenőrző szervezet (például a Biokontroll Hungária) ellenőrizte és tanúsítvány kiállításával igazolta, akkor tekinthető csak bionak a termény. Ugyanakkor a biogazdának az előbbieken túl előnyben kell részesítenie azokat az eljárásokat, amelyek a környezet harmóniáját eredményezhetik.
Vannak készítmények, például a rezes, kénes permetszerek, illetve a baktériumtrágya, amit a biogazdálkodó is használhat, mondta Komáromi János. A Biokontroll listáján ezeket pontosan felsorolják.
Aki úgy dönt, hogy mostantól biotermékeket állít elő, az a bejelentést követő huszonnegyedik hónap után elvetett növények termését értékesítheti bioként. A talajnak is „ki kell tisztulnia”, a gyümölcsöt pedig négy év után lehet csak bioként árusítani, ha minden feltételt betartott a termelő, és ezt igazolni is tudja.
Az ökogazdákat egyébiránt szigorúan ellenőrzik, melynek során kérik tőlük a gazdálkodási naplót, a készletnyilvántartást, a beszerzett anyagokat, vagyis mindent, ami összefüggésbe hozható a termesztéssel. Az ellenőrök évente, vagy kétévente cserélődnek annak érdekében, hogy elkerüljék az esetleges összebeszélést.
Komáromi János, nagydorogi termelő szerint megéri ma hazánkban ökotermékeket előállítani. Annak ellenére, hogy a termesztési körülményből következően jelentősen kevesebb terem egy területi egységen, mint a hagyományos módszer esetében. Ugyanakkor jóval kevesebb a ráfordított költség, tekintve, hogy nem vásárol műtrágyát, gyomirtószert a termelő.
– Amit megtermeltem, mindig eladtam, és az érte kapott ár jóval fölötte volt a szokványos termények árának. Az igaz, hogy az eladott terményeim általában tőlem egyenesen Németországba indultak – mesélte Komáromi János. Azt is elmondta, hogy elkészült Sárszentlőrincen a malom, ahol teljes kiőrlésű biolisztet állítanak elő. A paksi és a budapesti piacon árusítja a saját készítésű termékeit, így teljes kiőrlésű búzából, tönkölybúzából, hántolt kölesből készült liszteket és a barna kölest is.
Sokan keresik a biotermékeket, és sok a visszajáró vásárló, a legtöbben céltudatosan jönnek – mondta az egyik szekszárdi bioszaküzlet vezetője. Sokan vannak, akik az eladó tanácsát kérik egy-egy gyógytermék használata előtt, mindenkinek szívesen segítenek.
Egy paksi biobolt vezetője azt emelte ki, hogy sportolók, idősek, fiatalok is megfordulnak üzletükben, széles a vásárlói réteg.
Elmesélte, hogy egy néni azt mondta neki, tíz éve el sem tudta volna képzelni, hogy kukoricadarából készít süteményt, de jönnek az unokák, akik ezt kérik tőle.